Laat je inspireren door voorlopers die werken aan circulaire textiel

Nieuwsoverzicht

Het is de Week van de Circulaire Economie. Tijdens diverse evenementen wordt er deze week aandacht besteedt aan de textielindustrie. Dit is namelijk één van de meest vervuilende industrieën die er is. DOEN steunt daarom diverse pioniers die met hun initiatieven de transitie naar circulaire textiel versnellen. Wij brengen een aantal van deze partners graag bij je onder de aandacht. Laat je inspireren…

ReBlend

De meeste recycling is gericht op het recyclen van pure materialen - zoals 100% wol of katoen - maar de meeste kledingstukken die we dragen zijn gemaakt van gecombineerde materialen. Reblend heeft met een aantal partners een garen ontwikkeld van 100% gebruikt textiel van gecombineerde materialen, waardoor het textiel op een nieuwe manier gebruikt kan worden voor zowel mode als interieur. Met het terugbrengen van textielafval in de keten draagt Reblend bij aan de verduurzaming van de textielindustrie.

LENA the fashion library

LENA the fashion library is een kledingleenbibliotheek waar je kledingstukken van goede kwaliteit kunt lenen. De collectie bestaat uit tweedehands kleding, duurzame merken, donaties en samples van overige merken. LENA is opgezet met als doel kledingverkoop en -productie te verminderen en de consument bewust te maken van de impact van de mode-industrie.

Studio JUX

Studio JUX is een van de voorlopers in duurzame en eerlijke mode. Het was één van de eerste merken die hippe kleding op een eerlijke en duurzame manier laat produceren in Nepal. De hele keten, van de inkoop van de stof tot aan de verkoop van de kleding in de winkel, heeft de pionier in eigen hand. De kleding wordt via hun eigen winkels, winkels van derden en online verkocht.

MUD Jeans

MUD Jeans wil mode écht duurzaam maken. De spijkerbroeken van het Nederlandse label worden verantwoord geproduceerd; veilig voor mens en milieu. Ze worden gemaakt van biologisch en gerecycled katoen. De broek kan worden gekocht of geleased. Alle jeans komen na gebruik terug naar MUD Jeans, zodat de stof gerecycled kan worden. Van oude jeans worden weer nieuwe jeans exemplaren gemaakt, dit bespaart water en afval.

Myomy

MYOMY ontwerpt, produceert en verkoopt ecologische en fairtrade design lederen tassen en helpt zo de markt voor duurzaam leer te vergroten. MYOMY toont zich een echte voorloper door te kiezen voor 100% eco-leer, alleen te laten produceren in fairtrade gecertificeerde workshops in India en haar kennis en ervaringen proactief te delen.

i-did

i-did maakt van textiele reststromen nieuwe producten, zoals tassen of laptop sleeves van oude stewardessenuniformen. Daarnaast doen in het productieatelier van i-did mensen die langere tijd werkloos zijn (weer) arbeidservaring op en stromen na een traject uit naar betaald werk, een opleiding of een andere beschermede werkomgeving.

Loop.a life

Loop.a life helpt modebedrijven die graag willen verduurzamen hun productieketen circulair te maken door het recycling proces volledig uit handen te nemen. Door middel van mechanische recycling worden nieuwe hoogwaardige breiproducten (vesten, truien) gemaakt van oude kleding. Loop.alife heeft ook een eigen merk waaronder het haar collectie van 100% gerecycled textiel aanbiedt, afkomstig uit de Nederlandse kleding afvalberg.

UPSET Textiles

UPSET is een duurzame onderneming die laat zien dat de vervuilende textielsector circulair en sociaal kan worden door de keten te veranderen van binnenuit. Met een nieuwe recycling technologie op natuurlijke basis test UPSET in India en Europa het recyclen van 100% katoenafval naar 100% gerecyclede garens en stoffen. UPSET zorgt er daarbij voor dat iedere schakel in de keten eerlijke arbeidsomstandigheden naleeft. Hierdoor wordt in 2020 300 miljard liter water en 45 miljoen kg CO2 bespaard.

HACKED by__

HACKED by_ is een duurzaam kledingmerk dat van overgebleven kleding en stoffen bijzondere kleding maakt. Hierdoor draait zij de rollen om: de over-geproduceerde kleding wordt als basis gebruikt voor hun originele ontwerpen.

Yumeko

Yumeko wil laten zien dat slapen ook eco kan. Zij brengt beweging en vernieuwing in de markt door de introductie van de eerste volledig duurzaam geproduceerde dekbedden, kussens en beddengoed die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Dus zonder chemicaliën, kinderarbeid en dierenleed.

BORO*ATELIER

BORO*ATELIER is een naai- en verfatelier met leerwerkplekken voor kwetsbare vrouwen en statushouders uit Amsterdam (West). BORO verft stoffen met natuurlijke pigmenten voor kinder- en babykleding-producenten en voor hun eigen lijn babyaccessoires.

Unrecorded

Unrecorded is een duurzaam kledingmerk dat betaalbare, biologische basiskledingstukken van hoge kwaliteit op de markt brengt. Door klanten bewust te maken van het ‘minder en duurzamer’ aanschaffen van kleding, draagt Unrecorded bij aan de transitie naar een meer duurzame en eerlijke textielindustrie. Zo helpen de tijdloze maar stijlvolle basics de behoefte aan nieuwe aankopen te verminderen en zal een refurbish- en recyclemodel de levensduur van de kleding(stoffen) helpen verlengen.


Stichting DOEN is op zoek naar innovatieve pioniers die met hun initiatieven de transitie naar een groene samenleving versnellen. Om hun initiatief sterker, groter en zichtbaarder te maken. Ben of ken jij een circulaire onderneming die impact wil maken? Lees dan meer over ons nieuwe programma ‘Circulair Ondernemen’ en wie weet DOEN we het samen!