Stedelijk Museum Schiedam toont de vele gezichten van armoede

Nieuwsoverzicht

Honderdduizenden Nederlanders leven in armoede. Wat betekent het om te leven met te weinig geld? Het Stedelijk Museum Schiedam maakte samen met elf Schiedamse ervaringsdeskundigen de tentoonstelling Uit Armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen. Als bezoeker ontdek je wat de vele gezichten van armoede kunnen zijn.

Een conventionele en verrassende tentoonstelling

Met een collectie bestaande uit met verhalen en portretten, maar ook voorwerpen en kunstwerken, laat de tentoonstelling het heden en verleden van armoede zien. Verschillende thema’s, zoals beperking van vrijheid, gezondheid en relaties, komen aan bod en maken de beleving van armoede voor jou als bezoeker herkenbaar. Ook laat het de kracht zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Schiedammers die met te weinig geld leven en Schiedamse organisaties die zich met hart en ziel voor hen inzetten.

Nieuwe kunstwerken

Speciaal voor de tentoonstelling is nieuw werk te zien van zes hedendaagse kunstenaars. Zij laten zich inspireren door gesprekken met Schiedammers, kinderen en lokale organisaties over de impact van armoede op je leven. Zo ging kunstenaar Chantal van Heeswijk met een aantal Schiedamse kinderen en De Kleine Ambassade, een stichting die kinderen helpt hun rol in de maatschappij te vervullen, in gesprek over de impact van armoede. Dit hebben zij samen verbeeld in een kunstwerk.

Gratis activiteiten

Mensen die met te weinig geld moeten leven, kunnen gratis naar het museum om de tentoonstelling te bekijken. Ook zijn er naast de tentoonstelling verschillende activiteiten voor hen. Zo kun je gratis een kunstklas volgen, een kinderfeestje vieren in het museum en menstruatieproducten ophalen.

Mijn Schiedam

Deze tentoonstelling is onderdeel van Mijn Schiedam, de door het VriendenLoterij Fonds gesteunde maatschappelijke programmalijn waarmee het museum samenwerkt met Schiedammers en Schiedamse organisaties. Door activiteiten te organiseren samen met kunstenaars en Schiedammers brengt het museum mensen uit allerlei lagen van de stad bij elkaar.

De tentoonstelling is nog tot en met 9 juni 2024 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Het VriendenLoterij Fonds steunt het Stedelijk Museum Schiedam dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.


Fotocredits: Fred ernst en Aad Hogendoorn