Opera The Shell Trial: stop met vingerwijzen!

Nieuwsoverzicht

‘Stop met vingerwijzen en neem allemaal verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis.’ Dat is de boodschap van de operavoorstelling The Shell Trial, over de baanbrekende rechtszaak tegen oliegigant Shell. VriendenLoterij Fonds-partner Het Geluid Maastricht maakte deze opera samen met De Nationale Opera & Ballet en in coproductie met Opera Philadelphia en Bregenzer Festspiele. Met deze voorstelling brengen zij de verschillende stemmen en perspectieven over de klimaatcrisis samen en confronteert De Nationale Opera zichzelf en het publiek met hun eigen rol en verantwoordelijkheid.

Klimaatcrisis is een verantwoordelijkheidscrisis

De makers van de opera volgen het complexe klimaatdebat en de rechtszaak tegen Shell - waarin de oliegigant juridisch verantwoordelijk wordt gesteld voor zijn aandeel in de klimaatcrisis - al jaren. Langzaamaan krijgen ze een beeld van de uitgangspunten van alle betrokken partijen in het klimaatdebat. Op het podium komen al deze stemmen naar voren en wordt steeds duidelijker dat we met eindeloos vingerwijzen niet vooruitkomen. Want het is makkelijk om de schuld te leggen bij de individuele consument of bij de politiek, maar effectiever om de klimaatcrisis te zien als een probleem van een vervuilend systeem waar we allemaal onderdeel van zijn en een verantwoordelijkheid voor dragen.

Belangrijke stemmen gehoord

Om ruimte te maken voor andere stemmen werken Het Geluid Maastricht en De Nationale Opera & Ballet samen met twee groepen cultuurmakers, die elk een belangrijk perspectief aan de voorstelling toevoegen; het postkoloniale perspectief en de stem van de toekomst. Twaalf overwegend vrouwelijke amateurdansers (55+) met roots in de voormalige Nederlandse koloniën werken samen met professionele dansers Nita Liem en Winston Arnon. Deze postkoloniale stem is belangrijk omdat de wortels van de fossiele industrie in ons koloniale verleden liggen. Vijfentwintig kinderen met zangtalent (9-20 jaar) uit Amsterdam Zuidoost, Noord en Almere, voor wie de drempel naar een koor of concertzaal hoog is, vormen samen met vijfentwintig kinderen van Watermusic project Purmerend en het Noord-Hollands selectiekoor een nieuw, divers koor. Ook gaan zij over de klimaatcrisis in gesprek met jeugdpsychiater Glenn Helberg.

Saskia Meijs, programmamanager bij het VriendenLoterij Fonds: “The Shell Trial laat licht schijnen op ons koloniaal verleden, weerspiegelt het heden en geeft het publiek een visioen van een mogelijke eerlijkere duurzame toekomst. Deze opera vormt een tastbaar voorstel om op een nieuwe manier samen te leven, met zorg voor elkaar en voor onze toekomst.”

De Amerikaanse Pulitzer-prijswinnende Ellen Reid componeert The Shell Trial. De première vond plaats tijdens Het Opera Forward Festival op zaterdag 16 maart.

Het VriendenLoterij Fonds steunt Het Geluid Maastricht dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

Fotocredits: Marco Borggreve