Tiro Association for Arts versterkt de Libanese culturele sector

Nieuwsoverzicht

Al 15 jaar creëert Tiro Association for Arts (TAA) in Libanon culturele vrijplaatsen in een land waar deze nauwelijks nog bestaan. Ze knappen oude en verlaten bioscopen op en maken er ontmoetingsplekken van, waar ze voor jongeren festivals, voorstellingen en workshops organiseren. Hiermee biedt TAA jongeren hoop, wederzijds begrip en een alternatief perspectief op hun bestaan.

Jongeren mobiliseren

Libanon heeft het de afgelopen jaren flink te verduren gehad. De oorlog, Covid-19 en de ontploffing in de haven van Beirut hebben het land een enorme klap gegeven, met ook grote gevolgen voor de culture sector. TAA heeft daarom als missie om de Libanese jongeren weer hoop te geven. Dit doen ze door hen medeverantwoordelijk te maken voor het herstellen van de culturele sector in het land. Via de opgeknapte bioscopen worden zij aangemoedigd zichzelf creatief te uiten, kritische levensvaardigheden te ontwikkelen en hun stem te laten gelden. Dit laatste is niet vanzelfsprekend. Vanwege de strenge religieuze agenda, staat de vrijheid van meningsuiting in het land onder druk.

Cultuur als bindmiddel

Het herstellen van de culturele sector is voor TAA een middel om het contact tussen mensen te herstellen. Door de oorlog en religieuze agenda’s zijn de regio’s noord en zuid uit elkaar gegroeid. Met de speciale Art and Peace Bus rijden ze naar beide gebieden om voor uitwisseling te zorgen tussen jongeren en gemeenschappen uit beide regio’s. Samen ontwikkelen ze producties en festivals.

Sector versterken met nieuwe hotspot

In 2024 is Tripoli de culturele hoofdstad van Libanon. Tiro heeft dit jaar veel op de agenda staan. Ze gaan door met het organiseren van culturele activiteiten en weer op pad met de Art and Peace Bus. En ze richten zich naar jongeren ook op andere groepen.

  • Door middel van kunst willen zij de positie van vrouwen in de samenleving versterken;
  • Ze willen doven en blinden zich meer onderdeel van de samenleving laten voelen. Dit doen ze door met én voor hen kunst te maken en films te produceren;
  • Ze richten zich op het verbeteren en ontwikkelen van de vaardigheden van jongeren in vluchtelingenkampen via artistieke workshops en festivals.

Zo draagt TAA bij aan een betere en verenigde toekomst voor Libanon.

Stichting DOEN steunt Tiro Association for Arts (TAA) dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij