Wiede Wold: Op zoek naar de toekomst van het platteland

Nieuwsoverzicht

Hoe ziet de toekomst van het platteland eruit? Samen met inwoners van de gemeente De Wolden, gaan ontwerpers en theatermakers in het culturele jaar Wiede Wold op zoek naar de toekomst van het Drentse platteland. Dit leidt tot een kunst- en designmanifestatie in het voorjaar van 2024, met als hoogtepunt een unieke circulaire Afvalkathedraal waar de theatershow Atropos plaats zal vinden.

Transitie van het platteland

Gerenommeerde Nederlandse ontwerpers, theatermakers, kunstenaars en wetenschappers onderzoeken een jaar lang de toekomst van het platteland. Ze doen dat samen met de bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers van de Drentse gemeente De Wolden. Dit doen ze door het maken van kunst waarin ze hun toekomst vormgeven. Hiermee wil Stichting Wiede Wold aandacht vragen voor de ‘transitie van het platteland’, door prikkelende culturele projecten ter bezinning en inspiratie. In mei en juni van 2024 worden de creatieve resultaten gedeeld met het grote publiek.

“Wiede Wold springt in op urgente vraagstukken en schetst andere perspectieven voor het platteland van Drenthe, van alternatieven voor de huidige landbouw tot aan circulair bouwen. Ze bereiken en betrekken mensen die niet of nauwelijks met kunst in aanraking komen. Zo krijgen alle mensen binnen de gemeenschap een stem." Yu-Lan van Alphen, Programmamanager VriendenLoterij Fonds

Bouwen met afval

Samen met het Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie (nice°) realiseert theatermaker Peergroup een Afvalkathedraal waar in het voorjaar van 2024 de voorstelling Atropos wordt gespeeld. nice° bouwt samen met lokale bewoners en bedrijven, begeleid door ervaren designers en architecten, aan deze kathedraal. Deze wordt volledig opgebouwd uit gerecyclede en afgedankt materiaal. Dit laat zien hoe we zonder gebruik te maken van nieuwe grondstoffen, tóch iets nieuws kunnen realiseren. Op deze manier wordt de praktijk van circulair bouwen verbeeld, en onderzoekt Wiede Wold hoe de afvalberg op gemeenschapsniveau kleiner gemaakt kan worden.

Het verhaal van Atropos: een mysterieuze godin

Welke wereld laten wij achter voor onze kinderen? Samen met lokale jongeren ontwikkelt Peergroup een voorstelling vol muziek en dans: Atropos. In deze voorstelling kruipen de jongeren in de huid van Atropos, de godin die de levensdraad van de mens doorknipt zodra zijn lot bezegeld is. Ze besluiten de lijn door te knippen die voorgaande generaties hebben uitgezet. Zo bepalen ze zelf hoe hun wereld eruit moet zien en geven ze hun eigen toekomst vorm.

Het VriendenLoterij Fonds steunt Stichting Wiede Wold dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.