Bosch Parade presenteert drijvende kunstwerken rondom hedendaagse demonen

Inwoners van Den Bosch en Curaçao ontmoeten elkaar tijdens Bosch Parade, een uniek kunstspektakel in ’s-Hertogenbosch van 20 t/m 23 juni 2024. Samen met deelnemers uit verschillende gemeenschappen in Den Bosch en Curaçao, creëren verschillende kunstenaars 16 drijvende kunstprojecten. Ieder project heeft een of meerdere vaartuigen, allemaal in het thema ‘Hedendaagse demonen’. Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha presenteren zes op het water drijvende kunstprojecten rondom de vraag 'Wat zijn jouw hedendaagse demonen?'.

Geïnspireerd door Jheronimus Bosch

Bosch Parade 2024 is de 10de editie van het theatrale en muzikale kunstspektakel in ’s-Hertogenbosch. Het is een multidisciplinaire voorstelling in de vorm van een drijvende optocht, met Jheronimus Bosch (1450-1516) als inspiratiebron. De kunstwerken van deze schilder staan bekend om hun symboliek, fantasieën en absurditeiten die tot op de dag van vandaag inspireren. Tijdens Bosch Parade wordt kunst ingezet om mensen te verbinden, inspireren en verrassen, zoals Jheronimus Bosch dat 500 jaar geleden deed en nog steeds doet. Het evenement trok in 2022 dan ook 43.000 bezoekers.

Taboes doorbreken en een open dialoog

Dit jaar is het thema ‘Hedendaagse Demonen', waarbij zowel persoonlijke als maatschappelijke uitdagingen openlijk worden besproken. Mede dankzij de steun van het VriendenLoterij Fonds vindt dit evenement plaats en krijgen hedendaagse demonen, zoals social media, nieuws feeds, hackers, influencers, data en algoritmes, aandacht. Door de betrokkenheid van diverse groepen, waaronder psychiatrische patiënten, studenten en kunstenaars, worden kunst en moeilijke onderwerpen over de keerzijde van het leven toegankelijker gemaakt. Dit draagt bij aan het doorbreken van taboes en stimuleert een open dialoog.

Voorbereiding van de parade

Onder leiding van David Bade en Tirzo Martha voeren de deelnemers het project in meerdere fases uit. De eerste fase begint op Curaçao met het formuleren van zes woorden waarin hedendaagse demonen zichtbaar zijn. Vervolgens creëert de groep zes verschillende kunstwerken tijdens de openbare creatiefase in Den Bosch. De voorbereiding van de kunstwerken vindt plaats op de eigen kunstwerf van Bosch Parade, het openluchtatelier en pop-uprestaurant genaamd Tuin der Lusten. Iedereen is hier welkom van 23 mei tot 20 juni. Uiteindelijk worden de kunstprojecten tijdens Bosch Parade gepresenteerd.

Het VriendenLoterij Fonds steunt Bosch Parade met dank aan alle deelnemers van de VriendenLoterij.