Een recordbedrag voor een sociale en creatieve samenleving

Nieuwsoverzicht

In het volledig vernieuwde Naturalis verdeelden de BankGiro Loterij op 5 februari, en de VriendenLoterij op 6 februari, beiden een recordbedrag tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Stichting DOEN en onze culturele tak, het BankGiro Loterij Fonds, mochten dankzij de deelnemers van deze Goede Doelen Loterijen weer rekenen op een prachtig bedrag!

Socialer én inclusiever
Met de ruim 3 miljoen euro die we van de VriendenLoterij ontvingen, gaan we samen met tal van sociale ondernemers verder bouwen aan een inclusieve samenleving. Een samenleving die alleen mogelijk is als we aandacht hebben voor elkaar en iedereen de mogelijkheid geven om mee te doen. Als we een afstand niet als onoverbrugbaar zien en een beperking niet als onoverkomelijk. De sociale ondernemers die wij ondersteunen , hebben allemaal één ding gemeen: ze geloven in talent en focussen op wat nodig is om dit tot bloei te laten komen.

Een paar mooie voorbeelden:

  • Heilige Boontjes
    Bij de Heilige Boontjes in Rotterdam doen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring op. Hierbij maken ze in Rotterdam geen onderscheid, iedereen is ongeacht de problemen uit het verleden welkom. Samen produceren en verkopen ze heerlijke koffie die te koop is, of te proeven in hun eigen Grand Café in het hart van Rotterdam.
  • HackYourFuture In AZC’s door het hele land zitten nieuwkomers die dolgraag mee willen doen in onze maatschappij. Ze hebben misschien hun land moeten verlaten, maar zijn hun talent niet verloren. Bij HackYourFuture worden zij in 7 maanden opgeleid tot programmeur, een vak waar veel vraag naar is, en kunnen zij snel aan de slag bij grote en kleine bedrijven in Nederland.

foto: Roy Beusker

Nieuwe perspectieven
Onze culturele tak ontving een dag eerder een bedrag van ruim 4,3 miljoen euro. Het BankGiro Loterij Fonds steunt hiermee culturele vernieuwers die ons met een nieuwe blik laten kijken naar de wereld om ons heen. Zij gebruiken kunst en cultuur om de toeschouwer een verhaal te vertellen dat hen verrast en uitdaagt om voorbij het bestaande te denken. Van moeilijk bespreekbare thema’s tot belangrijke agendapunten voor onze toekomst. In elke stad of elk dorp vinden zij een podium om ons nieuwe perspectieven te geven. Een paar verbeelders:

  • Urban Myth
    Met Hollandse Meesters Her-Zien schetst Urban Myth een vollediger beeld van de 17e en 18e eeuw. Prominente Nederlanders van kleur, waaronder voetballer Ruud Gullit en zangeres Berget Lewis kruipen in de huid van historische Nederlanders van kleur. Zij werden in stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten gefotografeerd door o.a. Humberto Tan en Milette Raats. Met deze fototentoonstelling, te zien in de Hermitage, willen de makers de geschiedenis verrijken en een gezicht geven aan onbekende historische figuren van kleur. Een eerlijke blik op het verleden zorgt voor een meer inclusieve toekomst.
  • Toneelgroep Jan Vos Met een toneelstuk en talkshow die het hele land doorreizen, wil Jan Vos een Groningse tragedie ook in de rest van het land onder de aandacht brengen: de gaswinning. Aan de hand van het toneelstuk brengt de voorstelling verschillende partijen bij elkaar en zorgt het dat dit probleem ook buiten Groningen gaat leven. Uiteindelijk is iets dat ons allemaal had kunnen gebeuren en dat we daarom ook samen moet oplossen.

foto: Roy Beusker


Wil je meer weten wat wij mogelijk maken met de bijdrage van de VriendenLoterij? Lees hier meer over ons programma ‘Sociaal Ondernemen en Inclusie’. En wil je meer weten over het BankGiro Loterij Fonds? Ga dan naar de website.