World Sustainability Day: Naar een groenere en duurzamere toekomst

Nieuwsoverzicht

Het is vandaag (26 oktober 2023) World Sustainability Day, een dag die ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om onze planeet voor toekomstige generaties te behouden. Wij geloven in een economie die gericht is op het herstellen van natuurlijke systemen en het creëren van een duurzame toekomst. Daarom steunen we voorlopers die zich inzetten voor een zogenoemde regeneratieve economie. Een paar mooie voorbeelden van zulke innovatieve initiatieven:

1. Yespers

Bij Yespers werken ze aan een voedselketen die maximale waarde oplevert. Met steun van DOEN realiseert Yespers nu de eerste ‘waardefabriek’ voor Nederlandse appels. Bij de verwerking wordt de hele appel gebruikt, van pit tot schil, en gaat dus niets meer verloren. Dat is goed voor de appelteler, zorgt voor extra werkgelegenheid voor mensen die lastig een baan vinden en voorkomt verspilling van waardevolle grondstoffen.

2. Lenteland

Samen met boeren en burgers start Lenteland natuurinclusieve boerderijen. Op door de stichting gekochte stukken grond gaan ondernemende boeren samen met omwonenden aan de slag met regeneratieve landbouw, waarbij de natuur wordt hersteld in plaats van uitgeput. De boerderijen worden eigendom van de buurt en omwonenden worden betrokken bij de activiteiten en opbrengsten.

3. PAKT

PAKT wil ervoor zorgen dat alle glazen verpakkingen in de toekomst herbruikbaar zijn. Dit doen ze door het faciliteren van de benodigde retourlogistiek. Gebuikt glas wordt ingezameld bij supermarkten. Het ingezamelde glas wordt vervolgens naar een PAKT-locatie gebracht. Met behulp van een door PAKT ontworpen sorteermachine wordt het glas gesorteerd, schoongemaakt en geregistreerd in de database. Het schone glas wordt uiteindelijk weer geleverd aan producenten om opnieuw gebruikt te worden.