World Cleanup Day daagt ons uit anders naar afval te kijken

Nieuwsoverzicht

Het is World Cleanup Day. In 190 landen over de hele wereld slaan miljoenen mensen de handen ineens om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Ook registreren zij welk type afval zij tegenkomen, zodat er structurele oplossingen bedacht kunnen worden voor de grootste vervuilers. Nog beter dan het opruimen van afval, is het voorkomen ervan. In een circulaire economie krijgen verbruikte grondstoffen een nieuw leven, voordat zij op de afvalberg belanden. Vandaag is het een mooie dag om een aantal partners uit te lichten die afval een nieuw leven geven en zo vervuiling tegengaan.

New Optimist

In Europa alleen al belandt jaarlijks maar liefst 1.7 miljoen kilo afgedankt textiel op de afvalberg. Sociaal en circulair modemerk New Optimist ontwerpt en produceert daarom kleding waar bij het restafval wordt beperkt of hergebruikt, die lang meegaat of wordt gerepareerd en waarbij de gebruikte materialen hergebruikt zijn of makkelijk hergebruikt kunnen worden. Deze maand lanceerden ze daarnaast het eerste statiegeldsysteem voor kleding.

De Clique

Vooral in de grote steden produceren bedrijven veel afvalstromen. De Clique zamelt met fietskoeriers reststromen zoals kurk, koffiedrab, brood en sinaasappelschillen van Utrechtse restaurants en bedrijven in. Deze reststromen verwerken ze tot nieuwe producten zoals oesterzwammen, bier en zeep. De restaurants en bedrijven waar het afval is opgehaald verkopen deze nieuwe producten en daarmee is de cirkel rond.

Peel Pioneers

Zoveel mogelijk van wat Moeder Aarde ons gegeven heeft als voedsel ook daadwerkelijk gebruiken als voedsel. Dat is de ambitie van PeelPioneers. Dagelijks redden zij zo’n 40.00 kg sinaasappelschillen van de afvalberg. In hun eigen fabrieken maken ze hiervan vezels en olie voor voedselproducten zoals frisdrank, brood en vleesvervangers. En dit is nog maar het begin! Elke dag onderzoeken ze welke producten ze nog meer uit deze reststroom kunnen halen.

Oscar Circulair

Om een stap dichterbij de circulaire economie te komen, gooit Oscar Circulair het systeem van afval- en grondstoffeninzameling in steden op de schop. Oscar Circulair is een sociaal inclusieve startup die de (bedrijfs)afvalmarkt wil veranderen om waardevolle grondstoffen te redden en steden afvalvrij te maken. Ze organiseert centrale inzameling in deze gebieden, haalt hoogwaardige grondstoffen uit het afval waardoor er minder restafval overblijft en zorgt ervoor dat er veel minder vervuilende vervoersbewegingen in het gebied nodig zijn.

BikeFlip

In Nederland staan maar liefst vier miljoen fietsen ongebruikt in schuurtjes, terwijl er jaarlijks een miljoen nieuwe fietsen worden gekocht. BikeFlip wil de fietsbranche hervormen en doet dit een abonnementen op een opgeknapte tweedehands kinderfiets, inclusief omruil- en reparatieservice. Via onder andere de gemeente of kringloopwinkels kopen ze ongebruikte fietsen op en in de sociale werkplaats worden ze omgetoverd tot ‘nieuw’. Via de website kiezen consumenten vervolgens een kinderfiets op maat. Is de fiets kapot of te klein? Dan kan deze worden gerepareerd of omgeruild.