Voorstelling Lucky Day doorbreekt het taboe op de schulden

Nieuwsoverzicht

Het aantal jongeren in Nederland dat schulden heeft, is sinds 2020 verdubbeld. En dat terwijl het totaal aantal mensen met schulden al jaren afneemt. Hoe kan dat? Daar heeft de voorstelling Lucky Day antwoord op. Deze voorstelling van Storytelling Centre, theaterproducent op het gebied van storytelling, gaat over schulden en geldproblemen bij jonge mensen. Om begrip te kweken en mensen bewust te maken van de mogelijkheden om met schulden aan de slag te gaan. In de zomer van 2024 is de voorstelling te zien op de Parade.

Leren praten over schulden

Lucky Day is een tragikomische theatervoorstelling met verhalen van jonge mensen met schulden en hun diepe verlangen schuldenvrij te zijn. In de voorstelling, die mede mogelijk wordt gemaakt door het VriendenLoterij Fonds, spelen drie professionele acteurs verhalen na van jonge mensen met schulden en vertellen ervaringsdeskundigen, mensen tussen de 18 en 27 jaar die meededen aan een traject van ONSbank, hun persoonlijke verhaal. Deze jongeren volgden zes workshops ter voorbereiding op hun deelname aan de voorstelling. In deze workshops leren ze te praten over hun problemen rondom schulden. Uiteindelijk doen vier jongeren uit de workshops mee aan de voorstelling.

Toenemende schulden bij jonge mensen

De voorstelling zoomt in op de rol en invloed van geld op jongeren en toont zowel de positieve als negatieve kanten ervan. De afgelopen jaren is het aantal jonge mensen met een schuld flink toegenomen. Dit heeft meerdere redenen. Zo hebben veel jongeren moeite om rond te komen, omdat het minimumjeugdloon niet genoeg is om de steeds maar stijgende kosten (vooral energiekosten) te kunnen blijven betalen. Deze problemen blijven bestaan en de schulden stapelen zich alleen maar verder op, omdat jongeren uit schaamte of angst geen hulp durven te vragen. Lucky Day laat het publiek in de schoenen van een jonge medeburger met schulden verplaatsen en nodigt uit om na te denken over de vraag of je bereid bent om iemand met schulden te helpen.

Win 25.000 euro

De theatrale thriller docu ‘Lucky Day – Win 25.000 euro’ is in de zomer van 2024 te zien op de Parade. Het is de eerste voorstelling in Nederland waarbij het publiek geld kan winnen. Wat doe je als jij wint? Houd je het geld zelf of geef je het weg aan iemand in nood?

Het VriendenLoterij Fonds steunt Storytelling Centre met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij.