Vijf internationale cultuurpartners brainstormen over verduurzamen tijdens bezoek aan Nederlandse organisaties

Nieuwsoverzicht

Dit jaar bezochten vijf Afrikaanse cultuurpartners, die festivals organiseren in Oost- en West-Afrika enkele Nederlandse festivals, organisaties en samenwerkingspartners die zich inzetten voor duurzame oplossingen voor oa festivals. Zo konden Afrikaanse festivalmanagers van Festival sur le Niger (Mali), Taragalte (Marokko), Festival au Desert (Mali) – die tezamen de Caravane Pour la Paix vormen -, Africulturban (Senegal) en Bayimba (Oeganda) inspiratie opdoen, ideeën uitwisselen en contacten leggen. Zodat ze voor hun eigen festivals duurzame oplossingen ontwikkelen en een voortouw nemen om dit onder de aandacht te brengen bij hun publiek.

Ze gingen onder andere langs Oerol. Dit festival zet in op duurzaamheid door drankjes in glaswerk i.p.v. plastic bekers te serveren. Maar ook door vegan cateraars uit te nodigen, biologisch afbreekbare verpakkingen te gebruiken, voedselresten te verwerken i.p.v weg te gooien en door de installatie van LED-verlichting op kantoor. De basis voor een duurzame operatie. Ook testen ze samen met partner Innofest ingewikkeldere innovaties tijdens het festival. Bijvoorbeeld de inzet van duurzamere of volledig afbreekbare plastics, toepassingen voor kartonresten of stroomlevering op afgelegen plekken. Bekijk alle Oerol cases hier.

Daarnaast maakten de organisatoren op Oerol ook kennis met de opzet en werkwijze van een locatiegericht festival. Voor dit jaarlijks terugkerende culturele festival,, gehouden op Terschelling, functioneert het eiland als podium voor locatietheater, beeldende kunst, muziek en crossovers. Onze gasten spraken hierover met professionals in de podiumkunsten.

Na afloop van de inspiratiereis hebben de verschillende organisatoren hun ideeën met elkaar gedeeld en plannen ontwikkeld voor vervolgstappen. Zo heeft Caravane pour la Paix een training ontwikkeld rond festivals en duurzaamheid in Afrika en voerde Africulturban een analyse uit van alle afvalstromen in het Festa2H festival in Senegal en een no-plastic campagne. Het Festival sur le Niger heeft via simpele veranderingen in de bekabeling al veel aan energiebesparing kunnen doen en ook onderzoeken alle festivals oplossingen door inzet van duurzame energiebronnen die passen in hun context.