Verpletterende familiekroniek The Story of Travis, een portret van verschillende generaties

Nieuwsoverzicht

Het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van je thuis. The Story of Travis is een theatervoorstelling geïnspireerd op de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van de zwarte, Amerikaanse en lesbische toneelschrijver en mensenrechtenactivist Lorraine Hansberry uit 1957. Gekoppeld aan de voorstelling is er een contextprogramma, dat mede mogelijk wordt gemaakt door het VriendenLoterij Fonds.

Het verhaal van Travis

Als tiener verruilt de Amerikaanse Travis (gespeeld door Ruurt de Maesschalck) zijn geboortestad Chicago voor een nomadisch bestaan. Dan wordt hij verliefd, krijgt kinderen en bouwt een nieuw leven op in Nederland. Op 78-jarige leeftijd gaat Travis nog een keer op reis en keert terug naar Chicago. Tijdens zijn bezoek aan zijn familiegraf blikt hij terug op zijn leven. Door herinneringen op te halen uit het verleden en in gesprek te gaan met familieleden, bereidt Travis zich voor op zijn overgang naar het hiernamaals.

Een evenwichtigere wereld

Schrijfster Esther Duysker grijpt de dynamiek van de familie Younger aan om te onderzoeken hoe de pijn van racisme generaties lang kan doorwerken. En hoe verzet daartegen verschillende vormen kan aannemen. In het stuk komen de achterliggende gedachtes en ervaringen achter de ideologie van elk personage aan bod. Esther: “Met The Story of Travis hoop ik bij te dragen aan het evenwichtiger maken van een wereld waarin woorden en wereldbeelden botsen. Een wereld die evenals ons theaterlandschap, vanzelfsprekend pluriform zou moeten zijn. Een wereld die gaat over iedereen met aspiraties en verlangens.”

Lovende recensies

The Story of Travis is een productie van Well Made Productions en Theater Rotterdam. Op zaterdag 11 maart ging de voorstelling in première onder regie van Romana Vrede. Het stuk krijgt lovende recensies. ‘Verpletterende familiekroniek is droomdebuut van Romana Vrede’, kopt het NRC. ‘Dit niet stereotiep verhaal over zwarte mensen is een verademing’, schrijft de Theaterkrant.

Contextprogramma

Onderwijsworkshop Picture This
Well Made Productions en Theater Rotterdam organiseren workshops voor de bovenbouw van het VO en voor het MBO. In een interactieve sessie gaan leerlingen met elkaar in gesprek over maatschappelijke thema’s als nalatenschap, familiebanden en de dood. Samen met een theaterdocent gaan ze aan de slag met het maken van familieportretten van fictieve families. Tijdens de workshop wordt de verbeelding van de scholier of student ingezet en door middel van storytelling een dialoog gefaciliteerd.

Patchworkritueel The Story of You
Wat wil je achterlaten? Wat is jouw verhaal? Verschillende Rotterdamse communities zijn voorafgaand aan de première uitgenodigd om samen met beeldend kunstenaar Wafae Ahalouch een groot gemeenschappelijk kunstwerk te maken. Tijdens het plakken, knippen en naaien raken ze met elkaar in gesprek en delen anekdotes over de symboliek achter lapjes textiel en handgemaakte dekens die overgaan van moeders en tantes op dochters en kleinkinderen. Het eindresultaat van de stoffen omlijsting is op de dag van de première tentoongesteld bij Theater Rotterdam en gaat mee op tour.

Inleiding The Story of Travis
Bij de voorstelling is er de mogelijkheid om vooraf een inleiding te boeken. Deze is vormgegeven in samenwerking met The Black Archives, het unieke en historische archief waar je terecht kunt voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn en worden verzorgd door een inleider ter plaatse.