Veridis wil gerecyclede plastics de standaard maken voor 2030

Nieuwsoverzicht

Investeerder NETZSCH en impact investeerder DOEN Participaties investeren in Veridis om MADSCAN, een methode om verschillende soorten plastic te kunnen onderscheiden, naar de markt te brengen. Veredis zal deze financiering gebruiken om de komende twee jaar pilots uit te voeren met hun innovatieve MADSCAN-technologie. Eerst in Nederland en Duitsland, twee van de meest ontwikkelde plastic recycling industrieën in Europa. Vervolgens zal het bedrijf de technologie in Europa uitrollen, waarmee het een gestandaardiseerde kwaliteitscontrole voor de Europese plastic recycling industrie wil realiseren.

MADSCAN is een methode om te meten op welke manieren verschillende soorten plastic smelten en opnieuw kristalliseren. Elk type plastic heeft een unieke thermische 'vingerafdruk' en MADSCAN meet deze nauwkeurig door de thermische veranderingen te volgen bij het verwarmen en koelen van een sample gerecycled plastic. Zo kan Veridis recyclingbedrijven precies vertellen welke soorten kunststoffen er in hun inzameling zitten en kunnen zij de verschillende soorten vervolgens beter scheiden.

Jeroen Glansdorp, CEO Veridis: "We zijn ontzettend blij dat we met NETZSCH en DOEN Participaties ons bedrijf en onze MADSCAN-technologie naar de volgende fase kunnen brengen. Samen bouwen we een oplossing om hoogwaardige plastic recycling te versnellen!"

Op dit moment wordt slechts 2% van alle plastic gerecycled. In 2027 moet EU-breed 30% van alle plastic gescheiden worden. Er zijn meer dan 250 soorten plastic die niet samen kunnen worden gescheiden. Maar ze eindigen wel in dezelfde afvalbak. Goed meten wat we inzamelen is dus van groot belang.

Lees hier het hele persbericht.