UNESCO-prijs voor de oprichter van DOEN-partner Tiro

Nieuwsoverzicht

Als erkenning voor zijn prominente bijdrage aan de Arabische cultuur kreeg Kassem Istanbouli, acteur, regisseur en oprichter van Tiro Association for Arts (TAA), op 26 juni de UNESCO 2023 Sharjah Award for Arab Culture and Arts.

Van gesloten bioscoop tot culturele hotspot

Met deze prijs erkent UNESCO de buitengewone bijdrage van Kassem aan de bevordering van de kunst en de Arabische cultuur en de ondersteuning van lokale gemeenschappen. Met steun van Stichting DOEN heropent TAA gesloten bioscopen in Libanon en maakt er onafhankelijke culturele hotspots voor jongeren. Hier worden festivals en workshops georganiseerd en zijn films en theater te zien.

Geerte Wachter, programmamanager Stichting DOEN: “Geweldig deze erkenning door UNESCO voor het belangrijke werk van TAA. En heel erg verdiend ook. DOEN steunt TAA voor hun jarenlange inzet om culturele vrijplekken te creëren in een moeilijke context. Waar jongeren en kunstenaars uit het Noorden en het Zuiden van Libanon samenkomen en werken aan gezamenlijke producties en festivals. TAA biedt deze jongeren hoop, wederzijds begrip en een alternatief perspectief op hun bestaan.”

UNESCO Sharjah Award for Arab Culture

De UNESCO-Sharjah Prize for Arab Culture werd in 1998 in het leven geroepen en beloont elk jaar twee laureaten – individuen, groepen of instellingen – die zich door hun werk en opmerkelijke prestaties inspannen om meer kennis over Arabische kunst en cultuur te verspreiden. Kandidaten voor deze prijs moeten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling, verspreiding en promotie van de Arabische cultuur in de wereld.

Stichting DOEN steunt TAA met dank aan de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Speech van Kassem