Trainingsprogramma voor jonge kunstenaars in het sociaal ongelijke Chili

Nieuwsoverzicht

Kunstenaarscollectief Cuerpo Sur wil jonge kunstenaars in Latijns-Amerika een platform bieden waar zij hun verhaal kunnen delen. Met steun van Stichting DOEN organiseert Cuerpo Sur een intensief trainingsprogramma voor jonge podiumkunstenaars in Chili. Zij worden geholpen om hun sociaal artistieke kunstpraktijk te ontwikkelen, zodat er een veelheid aan perspectieven ontstaat over de toekomst.

Ruimte maken voor verbeelding

Chili wordt gekenmerkt door grote sociale ongelijkheid. De afgelopen jaren stonden in het teken van massale protesten en een mislukt referendum. Ook wordt het land geconfronteerd met verschillende mensenrechtenproblemen, zoals erbarmelijke omstandigheden in de gevangenissen, de gedeeltelijke criminalisering van abortus en beperkte rechten van migranten en vluchtelingen. Kunstenaarscollectief Cuerpo Sur wil jonge makers en lokale gemeenschappen de mogelijkheid bieden om een alternatieve toekomst te verbeelden via kunst. En schept daarbij ook ruimte voor mensen en verhalen die zich nu aan de onderkant van de samenleving bevinden, verhalen die je minder vaak ziet of hoort. Op die manier ontstaat er een veelheid aan perspectieven en meerstemmigheid.

De oprichters van Cuerpo Sur, theatermakers en regisseurs Luis Guenel Soto en Ebana Garin, willen hun kennis en ervaring delen met gemeenschappen die nu nog nauwelijks toegang hebben tot eigentijdse (podium)kunsten, maar wel open staan voor het opdoen van nieuwe ervaringen. Zo werkte Luis in het verleden zelf met patiënten uit psychiatrische instellingen voor diverse voorstellingen. De ervaring en kennis die hij toen heeft opgedaan, gebruikt hij nu bij Cuerpo Sur.

Ontwikkeling van de sociaal artistieke kunstpraktijk

Onder leiding van ervaren professionals en samen met de lokale gemeenschappen krijgen de jonge theatermakers kans om nieuw werk te maken. Dit door middel van seminars, artistiek onderzoek, residenciesop het eiland Chiloé-Patagonia en in de stad Valparaiso, waar Cuerpo Sur een sterke relatie met de lokale gemeenschap heeft opgebouwd. Zo worden de studenten een jaar lang begeleid in het ontwikkelen van hun sociaal artistieke kunstpraktijk. Begin 2024 wordt het werk getoond aan een breed nationaal en internationaal publiek in de Chileense hoofdstad Santiago.

Stichting DOEN steunt Cuerpo Sur met dank aan de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.