Studio X: Verbinding door dans en verhalen

Nieuwsoverzicht

Een plek waar jongeren samen kunnen komen en van elkaar kunnen leren. Dat is wat danser, choreograaf en theatermaker Mohamed Yusuf Boss voor ogen heeft met het platform Studio X. Hij ontdekte dat tijdens de repetities en samenwerking voorafgaand aan een nieuwe voorstelling vaak de mooiste uitwisselingen en verhalen naar voren komen. Om dit met meer mensen te kunnen delen, richtte hij met steun van het VriendenLoterij Fonds Studio X op.

Een plek voor verbinding

Bij Studio X in Groningen staan de deuren altijd open voor uitwisseling en ontmoeting. Elke week is er een inloopatelier met dansworkshops gericht op jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Naast deze workshops is er ruimte om vanuit compassie verschillende perspectieven met elkaar te delen. Zo bouwt Studio X aan vertrouwen en een hechte community. Ze maakt onzichtbare verhalen zichtbaar en biedt een positief tegenwicht aan maatschappelijke onrust en ontwikkelingen als polarisatie en cancel culture.

Samenwerken als rode draad

Naast de wekelijkse inloopateliers organiseert Studio X twee keer per jaar het project BODIES; een intensieve werkperiode van acht weken waarin een muzikant, filmmaker of danser met een groep jongeren uit de stad samenwerkt. En HIDDEN; een internationale uitwisseling met jongeren uit communities die onvoldoende gerepresenteerd worden. Eens in de twee jaar volgt er een voorstelling om de verhalen zichtbaar te maken voor een groter publiek.

Van micro-revolutie tot betere wereld

Bij Studio X staan twee principes centraal: De Afrikaanse filosofie ‘Ubuntu’ en het hiphop principe ‘Each One Teach One’. Ubuntu gaat over een diep besef van verbondenheid en het geloof dat een individu niet op zichzelf staat. ‘Each One Teach One’ vertelt dat we allemaal iets van én aan elkaar kunnen leren. Het staat voor een open houding naar anderen en het vertrouwen dat we zelf ook van toegevoegde waarde zijn. Mohamed: “De activiteiten van Studio X veroorzaken ‘micro-revoluties’ in mensen. Mensen die zich gezien en gehoord voelen, worden daardoor geactiveerd om hun stem te laten horen en te delen hoe volgens hen een betere wereld eruitziet.”

Het VriendenLoterij Fonds steunt Studio X met dank aan alle deelnemers van de VriendenLoterij.