Straatboer vergroent versteende voortuinen sociale huurwoningen

Nieuwsoverzicht

Na het vergroenen van grijze bedrijventerreinen, trekt Straatboer nu onze woonwijken in. In Zwolle hebben de Straatboeren de voortuinen van honderd sociale huurwoningen aangepakt. Ze vervangen bakstenen voor ‘tweedehands’ planten en zorgen zo voor meer biodiversiteit en toegang tot gezond voedsel uit eigen tuin. Vanuit Zwolle wordt het concept met steun van DOEN verder ontwikkeld, zodat de wortels van het project later ook naar andere geïnteresseerde steden kunnen reiken.

Vergroenen van versteende tuinen ­

Met het veranderde klimaat en het verlies van de biodiversiteit is het belangrijk dat onze steden groener worden. Waar gemeenten zich richten op het vergroenen van de openbare ruimte, daar ziet Straatboer enorme potentie in woonwijken vol ‘makkelijke’ (voor)tuinen. Met name de tuinen van sociale huurwoningen blijken vaak uit steen, grind of beton te bestaan. “En dat terwijl we zien dat veel sociale huurders graag willen vergroenen, maar een eerste zetje nodig hebben. Vaak in de vorm van kennis en kunde voor het onderhoud of materiaal om te kunnen beginnen, zoals een schop,” zegt Christiaan Kuipers, oprichter van Straatboer. Tijd voor actie dus!

Sociale en circulaire samenwerking

Straatboer vergroent de tuinen met ‘tweedeplants’ planten, die bijvoorbeeld overblijven bij een tuinkweker, hovenier of na onderhoud door de gemeente. Of stekjes planten die zijn langsgebracht door Zwollenaren. Bij De Straatboerderij vinden deze planten een tijdelijk thuis. Met behulp van de gemeente, woningcorporaties en natuurlijk de bewoners krijgen deze planten vervolgens een definitieve plek in de Zwolse (voor)tuinen.

De huurders zijn dolenthousiast over hun nieuwe voortuin. Zelf hadden ze deze niet snel onder handen genomen, dus de hulp en kennis van Straatboer is meer dan welkom. Saskia, huurder en deelnemer: "Het genieten van de tuin geeft mij rust en het werken in de tuin helpt mij met mijn herstel. Het is een geweldig leuk idee wat Straatboer heeft opgezet met de tuinen."

Kennis overdragen

Om er zeker van te zijn dat het project een succes wordt, deelt de stichting via bijeenkomsten en lezingen haar kennis met alle betrokken partijen. Met steun van DOEN heeft Straatboer alles op alles gezet en er in Zwolle een succes van gemaakt. De geleerde lessen, nemen ze mee naar andere steden. Zo maken ze Nederland tuin voor tuin groener en gezonder.

Stichting DOEN steunt Straatboer dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Voorbeeld make-over

Meneer Ahmed: "Ik kon mijn woning niet terugvinden toen ik terugkwam van vakantie, ik liep er eerst voorbij. Zo volgroeid was mijn tuin!"