Stichting sur le Niger verbreedt en versterkt culturele sector in Mali

Nieuwsoverzicht

De Stichting sur le Niger die DOEN sinds 2008 steunt, is extern geëvalueerd. De uitkomsten zijn bijzonder positief. Zo heeft de Stichting de Malinese cultuursector nieuw leven ingeblazen en zelfbewust gemaakt. De Stichting verzorgt trainingen en opleidingen voor kunstenaars, zet zich in voor culturele, educatieve en economische groei in de thuisstad Segou en brengt alle culturele activiteiten jaarlijks samen tijdens Festival sur le Niger aan de oever van de Niger.

Stichting sur le Niger werkt vanuit de Maaya-filosofie waarbij kunst, sociale cohesie en ondernemerschap aan elkaar gekoppeld worden. Het werk van de stichting geeft de mensen in het land een gevoel van veiligheid en de hoop dat een betere toekomst op hen wacht.

Festival van verschillende culturen

Festival sur le Niger is een groot succes. Ieder jaar komen tienduizenden bezoekers naar de Malinese naar het muziek- en kunstfestival. Verschillende bevolkingsgroepen komen er in aanraking met elkaars cultuur via bijvoorbeeld de eigen muziek of lokale kunst en leren elkaar beter kennen. Het succes van het festival geeft een grote impuls aan de ontwikkeling van de cultuursector én aan de lokale economie.

Broedplaats voor jonge kunstenaars

Dankzij het succes van de Stichting is in Segou een broedplaats ontstaan waar jonge kunstenaars zich kunnen ontwikkelen. Het feest zorgt voor veel aanloop en meer banen. Daarnaast zijn rondom het festival veel culturele instellingen ontstaan die cultureel managers trainen of creatief talent opleiden. Hierbij is bijvoorbeeld een belangrijke rol weggelegd voor onderdelen van de Stichting zoals IKAM, een opleidingscentrum voor nieuw talent, en voor het Centre Culturel de Kôrè, waar het hele jaar door trainingen, tentoonstellingen en voorstellingen worden georganiseerd. Beide organisaties stimuleren talent en dragen bij aan het verstevigen van het heden én de toekomst van de culturele sector.

Een voorbeeld voor het continent

Stichting sur le Niger, haar activiteiten en alle successen worden gezien als een prestatie van de hele gemeenschap. Het werk draagt bij aan de ontwikkeling van een eigen, zelfgeorganiseerde lokale economie die sterk verbonden is met de culturele sector. Het werk van de stichting wordt op het Afrikaanse continent en in de internationale gemeenschap gezien als een voorbeeld voor lokaal gewortelde sociaaleconomische ontwikkeling.

Stichting DOEN blijft bij het werk van de stichting betrokken. Van belang voor het slagen van deze samenwerking is dat de Stichting zelf haar programma’s en organisatie ontwikkelt op basis van plaatselijke waarden en een eigen filosofie. Daarmee wordt het initiatief sterk lokaal gedragen en stijgt de kans op succes. Hier profiteert de stad Segou van, het land Mali en uiteindelijk het gehele Afrikaanse continent.

Festival Sur le Niger 2022