Postcode Loterij Buurtfonds schenkt 500ste financiering aan moestuin in Gouda

Nieuwsoverzicht

20 maart – Op zaterdag 20 maart reikten wij een cheque uit van EUR 500,- aan Buurthuis de Speelwinkel voor het realiseren van een buurtmoestuin. Het is het 500e buurtproject dat een bijdrage mag ontvangen sinds we in oktober 2020 het Postcode Loterij Buurtfonds lanceerde.

De Raambuurt in Gouda is onderdeel van de historische binnenstad. Het is gelegen in een unieke oude stadswijk, die de afgelopen decennia meer veranderd is dan in alle voorgaande eeuwen samen. Zo vertelde Sarie Donk (één van de vrijwilligers van Buurthuis De Speelwinkel), dat er de afgelopen jaren veel verbouwd is in de wijk. Er moest ruimte gemaakt worden voor nieuwbouwwoningen. In de bouwplannen stonden veel ideeën over het verzorgen van een groene wijk, maar in de praktijk zag men daar nergens iets van terug. ‘’De ideeën werden niet gerealiseerd, het was een fabeltje. Uiteraard viel ons dat enorm tegen, de wijk bestond alleen maar uit stenen pleintjes en gebouwen, er was gewoonweg niets te beleven. We wilden een plek creëren om samen tot rust te komen en adem te halen.’’

De nieuwe plannen
Buurthuis De Speelwinkel en de Buurtinitiatiefgroep Raam waren vastberaden om hier wat aan te doen. De vrijwilligers bedenken samen allerlei ideeën, voor en door de buurt. En zo is dus ook het idee voor de moestuin ontstaan. Naar aanleiding van dit idee zijn flyers naar de buurtbewoners gestuurd. Het enthousiasme sprong ervan af en samen met de wijk werden de plannen voor dit project uitgewerkt. De volgende stap was om de gemeente te overtuigen.

De gemeente vond het een geweldig idee en stelde voor de stenen te verwijderen én de eerste aanleg van de plantjes te financieren, zodat de wijk zo snel mogelijk aan de slag kon gaan. Het stenen pleintje was al gauw gebruiksklaar en voordat het eerste zaadje door de initiatiefgroep was geplant, stonden de buurtbewoners met plantjes en al klaar om de moestuin te vullen.