Podcast ‘Wij zijn kunstenaar’: Luister nu het tweede seizoen

Nieuwsoverzicht

Van een theatervoorstelling over jongeren die leven aan de onderkant van de samenleving tot een dansvoorstelling met dansers met en zonder een beperking. Kan kunst zorgen voor verandering? En zo ja, hoe dan? In de podcastserie ‘Wij zijn kunstenaar’ spreekt Dide Vonk met verschillende makers die vanuit sociale betrokkenheid manieren zoeken om blikken van hun publiek te verruimen. Alle zes afleveringen van het tweede seizoen zijn nu te beluisteren via jouw favoriete podcast-app.

S2#1 GRONDPROEVEN; een voorstelling over boer en grond

“We groeien uit elkaar. En de kunst is: hoe komen we weer tot elkaar?”, vraagt knolselderijboer Ted Vaalburg zich af. In deze aflevering spreekt Dide met boeren die meewerkten aan de theatervoorstelling GRONDPROEVEN van Titia Bouwmeester.

S2#2 HubClub'23; een inclusief dansprogramma

“Alles wat een hart heeft kan dansen,” aldus Adriaan Luteijn, choreograaf van Introdans en bedenker van de baanbrekende dansvoorstelling HubClub’23. In deze aflevering spreekt Dide met de makers.

Foto: Pieter Henket

S2#3 WAT WE DOEN; een vlijmscherpe hiphop theatervoorstelling

Kan vlijmscherp theater met hiphop over jongeren die leven aan de onderkant van de samenleving het jongere publiek beïnvloeden om voor het rechte pad te kiezen? Dide spreekt met de makers van de voorstelling ‘Angry Young Men’ en met jongeren die intensief betrokken waren bij het maken.

S2#4 Stichting Laudio; reizende klankkasten met dialecten voor ouderen

Oudere mensen kunnen in de installaties van Studio Laudio weer de dialecten uit hun jeugd ervaren. Dide spreekt met de makers van de klankkasten en ziet dat de oudere meneer van der Stelt duidelijk opleeft van het horen van het dialect uit zijn jeugd.

S2#5 Kunstenaars maken van de Oude Kerk een hedendaags toevluchtsoord

Kunstenaar Jeanne van Heeswijk en onderzoeker Yvonique Wellen initiëren in de Oude Kerk in Amsterdam bijeenkomsten waar bewoners, makers, denkers, sekswerkers en activisten met elkaar praten over de sociaal-maatschappelijke vraagstukken van de Wallen. Dide spreekt met initiatiefnemers en buurtbewoners die betrokken zijn bij het project It's OK.

Foto: Maarten Nauw

S2#6 Stedelijk Museum Schiedam stelt makers met roots op Curaçao centraal

Jongvolwassenen met Curaçaose roots, wonend in Schiedam en omstreken, vertellen in de Stadsgalerij van het Stedelijk Museum Schiedam uiteenlopende verhalen over hun persoonlijke band met het eiland in de tentoonstelling Hend’i mundu / Mens van de aarde. Dide spreekt met enkele jongeren die de tentoonstelling maakten.

De podcast

‘Wij zijn kunstenaar’ is een podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De initiatieven die belicht worden in de podcast krijgen steun vanuit het VriendenLoterij Fonds, mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.