Drie jaar geleden startte Mixblik in Rotterdam met haar leerwerktrajecten voor laaggeletterde vrouwen die pas kort in Nederland wonen. Een mooi moment om stil te staan bij wat deze sociale onderneming met steun van het VriendenLoterij Fonds (onderdeel van Stichting DOEN) al gedaan en bereikt heeft.
Samen maaltijden maken
Mixblik is een sociale onderneming die nieuwe Rotterdamse vrouwen vooruithelpt door samen maaltijden te bereiden. Alle recepten zijn origineel ingebracht door vrouwen die bij Mixblik werken. Hun maaltijden zijn gezond, vegetarisch en makkelijk te maken. De wereldgerechten worden in de fabriek van Mixblik gekookt en ingeblikt. Dit is ook een plek voor ontwikkeling. Vrouwen die er een leerwerktraject volgen leren van elkaar en de betaalde productiemedewerkers, die ook ooit in het leerwerktraject begonnen zijn. Bij het hele proces komen veel dingen kijken om over te leren: koken, vullen, sluiten, maar ook administratie, verkopen, Nederlands leren, productontwikkeling en het bedienen van machines.
De vrouwen van Mixblik
In totaal zijn er in drie jaar tijd al 25 vrouwen ingestroomd in het leerwerktraject. Momenteel zijn er tien deelnemers met het traject bezig. Van de vijftien vrouwen die zijn uitgestroomd, hebben er elf het traject succesvol afgerond. Hiervan zijn acht vrouwen direct uitgestroomd naar een betaalde baan, waarvan drie bij Mixblik. Een andere vrouw is begeleid naar een opleiding. Een andere vrouw is als vaste vrijwilliger bij Mixblik gebleven en een deelneemster heeft succesvol het traject afgerond, maar nog geen vaste baan gevonden.
Vrouwen die er al drie jaar bij zijn
Esther en Iris zijn de oprichters van Mixblik. Zij wilden impact maken en zich inzetten voor een groep waar niet veel aandacht voor is. Floormanager Nura is er ook al vanaf het begin bij. Deze laborant uit Saoedi-Arabië spreekt veel talen en ondersteunt alle vrouwen met het leren van de Nederlandse taal. Doordat zij oog heeft voor detail en hoge productstandaarden aanhoudt, werd zij al snel verantwoordelijk voor het productieproces. Marianne, oud-voorzitter van Mixblik, is ook nog steeds betrokken. Zij heeft veel ervaring met het werken met statushouders en vluchtelingen en heeft een groot netwerk in Rotterdam. Inmiddels is ze vaste vrijwilliger bij Mixblik. Almaz was een deelnemer van het eerste leerwerktraject en is inmiddels in dienst bij Mixblik. In Eritrea had ze haar eigen restaurant. Nu is ze een vaste productiemedewerker van Mixblik en kunnen nieuwe vrouwen in het traject zich aan haar optrekken.
De gerechten van Mixblik
In de afgelopen drie jaar heeft Mixblik tien gerechten ontwikkeld, waaronder humus, silsi, linzenstoof, cachupa, cari chay, mafé en shakshuka. Binnen Mixblik zijn er twaalf verschillende nationaliteiten aan het werk geweest en al deze nationaliteiten hebben bijgedragen aan de producten. In 2023 zijn 75.000 blikken geproduceerd. Dat zijn bijna veertig keer zoveel blikken als in het eerste jaar. De komende jaren wil Mixblik opschalen, zodat ze nog meer kunnen produceren. Dan kunnen ze hun leerwerktrajecten verbeteren en nog meer vrouwen helpen.
Het VriendenLoterij Fonds steunt Mixblik dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.