Laten we het samen doen!

Nieuwsoverzicht

Heel veel ondernemers worden getroffen door de maatregelen die genomen zijn om het Coronavirus in te dammen. Kunstenaars die gesteund worden door het BankGiro Loterij Fonds moeten hun voorstellingen en evenementen annuleren. Sociale horecaondernemingen zoals De Prael en Dignita, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, moeten dicht deze periode. En duurzame modebedrijven zoals Studio JUX, MUD Jeans en Unrecorded zien lege winkels door klanten die thuisblijven.

DOEN is solidair met haar partners
Wij steunen startende initiatieven die nog groeien. Zij kunnen best tegen een stootje, maar worden door de huidige crisis enorm hard geraakt. Wij zijn hard bezig om de gevolgen voor onze partners op de korte en lange termijn te inventariseren en bekijken of wij ze kunnen helpen deze harde klap op te vangen. Ook blijven we nieuwe aanvragen beoordelen en waar passend financieren, want juist nu is het belangrijk om ook nieuwe voorlopers te steunen.

Initiatieven die laten zien dat het anders kan, ook nu!
Het is geweldig om te zien dat veel van onze partners onmiddellijk prachtige, nieuwe initiatieven ondernemen. Wij hebben ze op een rij gezet en blijven deze lijst aanvullen.

Lekker en goed

Support Your Locals
Houd afstand, maar koop dichtbij! Support Your Locals is een landelijke campagne met als doel lokale voedselproducenten te steunen, zowel tijdens als na de coronacrisis. FoodCabinet en Taskforce Korte Ketens roepen heel Nederland op zoveel mogelijk te kiezen voor producten van dichtbij. Zodat deze producenten kunnen blijven zorgen voor de lekkerste lokale producten. Zodat samen eten het mooiste moment van de dag blijft. Zeker nu. Bekijk de initiatieven bij jou in de buurt via www.supportyourlocalsnl.nl.

Jack Bean
Voor iedereen die in deze crisis veel op z’n bord heeft, zorgt Jack Bean voor een bordje met een heerlijke, plantaardige maaltijd. Doneer €5 en een ziekenhuismedewerker, docent of politieagent, iemand die elke dag zorgt dat de maatschappij nog draait, ontvangt een met liefde gemaakte, plantaardige hap.

Theeza(a)kje
Om wat te kunnen blijven betekenen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, is de webshop met blije theeën nog geopend. Inclusief een mooi cadeaupakket om iemand in je omgeving, of jezelf (dat mag best!), een hart onder de riem te steken.

Local Goodness Box
Blijf gezond, eet goed! In Rotterdam bedacht onze partner Jack Bean samen met bakkerij Das Brot en biologische boerderij Landzicht een box met biologische seizoen groenten voor 2 personen, 2 zuurdesembroden, 1kg Mexicaanse chili stoofpot en 4 burgers met broodjes en ketchup. De box kost 40,- als je hem ophaalt en 44,- als je hem laat bezorgen in Rotterdam. Meer informatie vind je hier.

Instock: cadeaubonnen die voedselverspilling tegengaan
Op zoek naar een leuk cadeau en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan? Bestel een digitale cadeaubon van Instock. Hij is drie jaar geldig en in delen te gebruiken, geheel naar wens. Denk aan een dag vergaderen bij Instock, private dining, verjaardagsfeestje of gewoon een etentje met je liefde.

Frank About Tea, GRO-Together, SOOP: Bij SUPER.market helpen we elkaar!
Nog een mooi initiatief waar o.a. partners GRO (lid van Verspilling is Verrukkelijk), Frank About Tea en SOOP aan deelnemen. Een mooi pakket van lokale ondernemers in verschillende borrel- en beautysamenstellingen. Zo is er de zorg-voor-je-zelf-box en de Vegan borrel-en-snack-box.

Hotspot Hutspot: Crisiscatering
Terwijl ze ook moesten sluiten is HotSpot Hutspot speciaal voor de mensen die het in deze tijd extra moeilijk hebben het initiatief crisiscatering gestart. Dagelijks voorzien zij nu 80 (ex-)daklozen, 20 eenzame ouderen, enkele eters van gaarkeuken Rotterdam en tal van anderen die het nodig hebben, van een verse daghap voor 5,-. En elke dag worden het er meer.

Koeckebackers
Met horeca, bedrijfsrestaurants en scholen als belangrijkste klanten ligt de productie van Koeckebackers nagenoeg stil. Jouw hulp is daarom hard nodig. Ze doen een aanbod dat je niet kan weigeren. Kijk hier voor de speciale thuiswerkpakketten met heerlijke snacks.

Frank About Tea
Frank About Tea doneert alle winst van de verkopen uit de webshop (tot 6 april) aan de #WAFFLES&TEA-campagne. Hiermee helpen ze, met Stichting Met je Hart Oosterhout, eenzame Brabantse ouderen op te vrolijken! En als speciale actie is tijdelijk de volledige lijn theezakjes, ook beschikbaar voor thuis, voor speciale prijzen te koop.

Voor de duurzame kledingkast

Studio JUX: Cadeaubon met 20% korting
Om ook in de toekomst positieve impact te kunnen maken, hier en voor de kleermakers in Nepal, biedt Studio JUX nu cadeaubonnen met 20% korting aan. Hun online winkel draait zoals gewoonlijk. Als dank voor de steun ontvang je bij besteding boven de 100,- een gratis JUX bar + 20% korting op alle ‘home’ items in de winkel en online, zodat je het thuis nog gezelliger kunt maken.

LENA the fashion library: duo-cadeaubonnen
De winkel van LENA blijft de komende tijd gesloten. Maar zoek je alvast een leuk cadeutje voor jezelf of iemand die in deze tijd wel wat leuks kan gebruiken? Dan heeft LENA duo-cadeaubonnen voor je waarbij de ene helft bij LENA te gebruiken is en de andere helft bij een andere lokale ondernemer. Zo steun je in één klap twee mooie initatieven.

Cultuur voor thuisblijvers

Festival Cement in Isolement
Vrijdag 20 maart zou Festival Cement van start gaan in Den Bosch. Nu dit niet door kan gaan starten ze met een nieuw, online festival: Cement in Isolement. Van 20 tot 28 maart brengen ze elke dag op hun website een selectie werken van makers die op het festival zouden staan.

Maas: Thuis theater kijken en online workshops volgen
Voor de volwassenen en kinderen heeft Maas Theater En Dans een online programma ontwikkeld. Via Maas TV bekijk je verschillende voorstellingen en via [email protected] volg je bijvoorbeeld een workshop 'schrijven voor theater' of een cursus 'niets doen'.

The Turn Club
Voor acteurs, musici en dansers zijn de komende tijd alle voorstellingen geannuleerd. The Turn Club wil van de nood een deugd maken en een publiek zoeken dat vaak niet zomaar te bereiken is en nu onverwacht tijd heeft: scholieren. Heb je een idee, plan of voorstel om scholieren te bereiken en te betrekken bij artistiek werk, bij betekenisvolle verhalen, bij scherpe vragen? Laat het weten via hun Facebook-pagina of mail naar [email protected]. The Turn Club zet zich in om deze plannen te verbinden aan organisaties, scholen en media zodat het kan groeien.

Samen aan DE ZIJLIJN met BonteHond en DOX
Samen voetballen, bier tappen en smartlappen mee lallen lijken in korte tijd al een ver verleden nu de horeca is gesloten en voetbalwedstrijden en voorstellingen zijn afgelast. Daarom organiseren BonteHond en DOX een speciale, digitale flashmob editie van de première van 'DE ZIJLIJN - de voetbalvoorstelling over emancipatie'. Iedereen kan deelnemen aan deze speciale digitale flasmob-danschallenge-premiere! Lees meer op hun Facebook-pagina.

Online livestream STRP Scenario #6
STRP festival zou plaatsvinden op woensdag 1 april, maar is uitgesteld. Op donderdag 2 april is er wel een online livestream; STRP Scenario #6. Daarin wordt een toekomst onderzocht waar mensen niet superieur zijn aan planten, dieren, rivieren, microben en andere vormen van intelligentie. Een festival dat ook online zeker de moeite waard is.

Voor wie écht van A naar B moet

Taxi Electric: 50% korting voor zorgmedewerkers
Snel, veilig en ontspannen van en naar huis of werk. Taxi Electric brengt in de regio Amsterdam mensen in zorgberoepen tegen kostprijs van en naar hun werk. Dit komt neer op 1,50 per kilometer. Ook wordt er geen start- en minutentarief berekend.

Saamhorigheid in crisistijd

StadmakersCoöperatie: Coronavirus brengt mensen samen
In het Pplus-magazine een interview met Stadmakers Floor Ziegler (1971) en Teun Gautier (1968). Zij zien in het midden van deze crisis een hoop creatieve, sociale initiatieven ontstaan. Want hoewel we dan niet fysiek bij elkaar kunnen komen, is er online een hoop mogelijk. Lees in het interview hoe in tijden van nood de mooiste sociale ideeën ontstaan.

The Flower Family: Red onze bloemenkwekers en zet jouw held in het zonnetje!
Ook de bloemensector heeft het zwaar te verduren. Kwekers zien hun bloemen direct de compostbak in gaan en ze kunnen er niks aan doen. Daarom de oproep van The Flower Family om dekwekers te steunen, zodat zij door kunnen gaan met het opfleuren van de wereld! Bestel nu een speciale orchidee plant, direct afkomstig van de duurzame kwekerij Stolk Flora - Your Natural Orchid!

Stichting NoraWerkt
Stichting Nora Werkt houdt ook van knuffelen en heeft een geweldig idee: Zet ze aan het werk om een knuffel te maken voor jouw lieve oma, opa of anderen die je een knuffel wilt geven!
Bestel namens jezelf of je familie een knuffel naar keuze en laat deze bezorgen via www.deknuffelfabriek.nl of doneer een knuffel van Nora via deze website. De knuffels worden bezorgd door de mensen van NoraWerkt bij de verzorgingshuizen en ziekenhuizen in Breda en omgeving.

LSA Bewoners: 'Het draait om saamhorigheidsgevoel'
Terwijl steeds meer ontmoetingsplekken de deuren sluiten en daarmee tal van activiteiten moeten annuleren, staan bewoners nog steeds voor elkaar klaar. Van praktische hulp tot simpelweg op elkaar letten en klaarstaan voor een ander. LSA zette de mooieste initatieven voor mensen, door mensen, op hun website.

Stem af op Social Label Radio
Om juist de kwetsbare mensen die nu niet naar dagbestedingslocaties kunnen, te blijven betrekken en zo goed mogelijk mee te nemen vroeg Amarant zorgroep Social Label om hulp. Om de Social Label community te versterken, juist nu we elkaar het hardst nodig hebben, zetten we een speciaal radio internet kanaal op. Vanuit het Social Label Lab willen ze vanaf donderdag 9 april elke donderdagmiddag uitzendingen gaan verzorgen. Wil je meedoen, heb je ideëen? Meld je dan via [email protected].

We blijven deze lijst de komende tijd aanvullen met mooie, verrassende, creatieve initiatieven van onze partners. Door oog te houden voor elkaar, initiatief te nemen waar nodig en gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn, komen we er samen uit!