Laat je radicaal verrassen tijdens Dutch Design Week 2019

Nieuwsoverzicht

Negen dagen, 2600 ontwerpers, 120 locaties en 450 evenementen. Van 19 tot en met 27 oktober is Eindhoven weer de design hoofdstad van Europa. De Dutch Design Week is het grootste design event van Noord Europa en presenteert werk en concepten van ontwerpers aan meer dan 355.000 bezoekers vanuit binnen- en buitenland. Diverse partners van Stichting DOEN en het BankGiro Loterij Fonds zijn aanwezig. Voorlopers die wij ondersteunen om hun bijzondere kijk op de toekomst.

The Growing Pavilion

Dit jaar financieren wij dankzij deelnemers van de Postcode Loterij hét paradepaardje van de Dutch Design Week: The Growing Pavilion, van Stichting Nieuwe Helden. Het paviljoen is een ode aan het nieuwe biobased bouwen. Dat betekent dat het is opgebouwd uit natuurlijke materialen die ook weer teruggeven kunnen worden aan de natuur. In dit geval is mycelium, dus schimmels ofwel sporen, de belangrijkste component, samen met diverse houtsoorten. Biobased bouwen, dus het gebruik van biologische of gegroeide grondstoffen, is een belangrijke oplossing voor het terugdringen van plastic (afval), het tegengaan van bodemdaling en de opvang van CO2. Opvang van CO2 draagt bij aan het stabiliseren van grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer en helpt uiteindelijk mee aan het bestrijden van klimaatverandering.

Het Growing Pavilion is een perfect voorbeeld van radicale verbeelding, omdat de makers laten zien dat het écht anders kan. Gedreven door een sterke noodzaak en de behoefte een nieuwe manier van denken en doen aan te jagen willen ze met hun iconische bouwwerk een omslag in de bouwwereld bewerkstelligen. Hiermee zijn zij de voorlopers die DOEN graag steunt, pioniers die het vermogen hebben om een andere wereld voor zich te zien en te komen met oplossingen voor problemen.

Activiteiten van partners Stichting DOEN en het BankGiro Loterij Fonds

De Dutch Design Week is de plek voor voorlopers. Zo vind je er ook verschillende van partners van DOEN en van het BankGiro Loterij Fonds. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Botanic Bites
Onze partner Botanic Bites serveert op het Ketelhuisplein, tegenover The Growing Pavilion, vanuit een foodtruck overheerlijke zoete en hartige gerechtjes, gemaakt van de zwammen die groeien uit de Growing Pavilion!

FoodLabPulses
Op dinsdag 22 oktober is de (besloten) aftrap van Agri Meets Design met de naam FoodLabPulses. Hierin werken telers en verwerkers samen met ontwerpers om de teelt van peulvruchten in Nederland aantrekkelijk te maken. Uit een eerdere editie van dit initiatief van ZLTO (de vereniging voor boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland) is Botanic Bites ontstaan.

Social label movement / Collection & Community
Doordat toonaangevende ontwerpers samenwerken met werkplaatsen in heel Nederland - van zorgorganisaties tot maatschappelijke instellingen - wordt een designcollectie gecreëerd onder de naam Social label. Het uitgangspunt is een sociaal duurzame design collectie. Deelnemende ontwerpers/kunstenaars zijn bijvoorbeeld Piet Hein Eek, Roderick Vos, Marc Mulders, Dick van Hoff, Haiko Meijer, Borre Akkersdijk, Edwin Vollenbergh en Kiki van Eijk.

TRANSNATURAL exhibition
De tentoonstelling In the Age of Post-Drought staat in het teken van de wereldwijde waterproblematiek. Door de huidige klimaatverandering en de groei van de wereldbevolking wordt waterschaarste gezien als één van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde in de 21ste eeuw.

H.E.R.B.S.
De textielindustrie heeft een enorme impact op de natuur en de werknemers vanwege alle chemicaliën die in productieprocessen worden gebruikt. Nienke Hoogvliet vroeg zich af of deze stoffen uit textiel zijn verwijderd voordat we ze gebruiken en of er ook gewerkt kan worden met kleuringen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid en huid. Tijdens de DDW kun je bij H.E.R.B.S. een T-shirt (hergebruik) laten verven met een kruidenkleuring naar eigen keuze, om dit zelf te ervaren.

De Angstfabriek
De Angstfabriek is een fictieve plek waar technieken om ons bang te maken en producten die ons veiliger laten voelen worden ontwikkeld, getest en geperfectioneerd. Van (nep)nieuwsberichten tot onconventionele veiligheidsgadgets. Deze fake fear factory speelt handig in op onze maatschappelijke angst.

The Embassy of Sustainable Design
Met het thema ‘If not now, then when’ benadrukt de Dutch Design Week 2019 de urgentie van de gewenste transitie naar duurzaamheid en een meer circulaire economie en manier van leven. Hoe kunnen we zorgen voor impact, als bedrijfsleven, als ontwerpers, als consumenten? Die vraag staat centraal in de Embassy of Sustainable Design. Onze partner ArtEZ Future Makers is onderdeel van The Embassy of Sustainable Design.

StormHout
Na een hevige storm afgelopen juni vroeg onze partner Atelier NL zich af wat er met de honderden bomen die in de stad waren ontworteld, gebeurt. Wie ruimt ze op, wie berouwt ze en wat gebeurt er met het bos? StormHout stelt vragen over het gebruik van bossen en moedigt de discussie aan over onze lokale omgeving. StormHout kaart deze dilemma's met in een serie banken gemaakt van bomen die werden ontworteld in een storm.

Wildhout
Bomen zijn een essentieel onderdeel van de natuur. Ze slaan koolstof op en produceren zuurstof, dus omhakken is een slecht idee, toch? Maar misschien is dat niet helemaal waar. WildHout neemt je mee door de verschillende uitdagingen rond duurzame bosbouw en de fascinerende manieren waarop we met bomen kunnen werken. De tentoonstelling laat innovatieve werken zien van ontwerpers, met hout als duurzaam materiaal.

Wil je je onderdompelen in de hoofdstad van de radicale verbeelding? Tickets zijn hier te koop. Veel plezier!

Beelden: The Growing Pavilion