Laat je inspireren tijdens Dutch Design Week 2023

Nieuwsoverzicht

Van 21 t/m 29 oktober vindt de Dutch Design Week (DDW) plaats in Eindhoven. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert werk van ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. DDW concentreert zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van het ontwerpen. Verschillende DOEN-partners verbeelden er een wereld niet zoals hij is, maar zoals zij zou kunnen zijn.

Veranderkracht van verbeelding

Dat we onze maatschappij op een andere manier vorm moeten geven is voor steeds meer mensen duidelijk. Maar hoe dit er precies uit zou kunnen zien is lastiger voor te stellen. Daarom ondersteunt DOEN initiatieven van partners die onze wereld laten zien niet zoals zij is, maar zoals zij zou kunnen zijn.

Een veelheid aan perspectieven

De partners van DOEN die aanwezig zijn tijdens DDW bieden tegengeluiden, stellen de manier waarop dingen gewoonlijk gaan ter discussie en helpen ons alternatieve perspectieven te ontdekken. Ze creëren lucht en ruimte voor discussie en experiment.

Een aantal DOEN-partners die aanwezig zijn bij DDW:

1. Design Beyond Vision
Design Beyond Vision is een ontwerp- en onderzoeksproject van Simon Dogger en Boey Wang waarmee ze waarde willen toevoegen aan designonderwijs. Vanuit eigen ervaring - Dogger verloor zijn gezichtsverlies en raakte volledig blind - moedigen ze je aan om verder te kijken dan je kunt zien. Enerzijds om studenten met een handicap letterlijk en figuurlijk meer te laten voelen en anderzijds om de aanname tegen te spreken dat visueel gehandicapten niet in het designveld passen.
Bezoek Design Beyond Vision tijdens DDW >

2. New Order of Fashion
Om gezamenlijk de betekenis van regeneratie in de mode te onderzoeken - het hernieuwen of herstellen van items die niet meer worden gebruikt - verenigt New Order of Fashion twaalf opkomende ontwerpers van over de hele wereld. Ze gaan op een allesomvattende zoektocht om mode - en de planeet! - door middel van een 'care for all' benadering te ‘helen’.
Bezoek New Order of Fashion tijdens DDW >

3. Social Label
Het creëren van (werk)gemeenschappen waar mensen bij horen en een zinvolle bijdrage aan leveren is belangrijk voor iedereen. Social Label leidt je tijdens DDW door inzichten, gevoelens en gesprekken voor een ander perspectief op meedoen. Door samen te werken geven ze vorm aan een betere toekomst waaraan iedereen kan deelnemen.
Bezoek Social Label tijdens DDW >

4. Embassy of Inclusive Society
World Design Embassies zet de kracht van het ontwerpen in bij het ontwikkelen van nieuwe perspectieven en concrete oplossingsrichtingen voor maatschappelijke problemen. Tijdens DDW brengt het programma toekomstmakers, ontwerpers en denkers samen om met elkaar de toekomst vorm te geven. Onder andere met de Embassy of Inclusive Society, waar de vraag of in onze maatschappij er gewerkt wordt aan meer rechtvaardigheid centraal staat.
Bezoek de Embassy of Inclusive Society tijdens DDW >