Kunstroute IJsselbiënnale 2023 vraagt ons beter naar de natuur te luisteren

Nieuwsoverzicht

Iedere twee jaar organiseert de IJsselbiënnale een kunstroute van Doesburg tot Zwolle. Dit jaar is de centrale vraag: ‘Dwingen wij de aarde te leveren wat wij willen, of zijn we in staat te luisteren naar wat de bodem ons vertelt?’ Van 17 juni tot en met 17 september tonen nationale en internationale kunstenaars met hun werk de effecten van klimaatverandering op het landschap, de bodem en haar bewoners. En tegelijkertijd bieden zij de bezoeker nieuwe handelingsperspectieven. Pak je fiets, volg het water van de IJssel en dompel je onder in de IJsselbiënnale 2023.

De editie van 2023 draagt de titel ‘Grondtonen’. Om onze relatie met de natuur te verbeteren, moeten we naar haar luisteren, als ware het een muziekstuk is. Waar in een muziekstuk de grondtoon helpt om de leidraad vast te houden, daar zijn het tijdens IJsselbiënnale kunst en kunstenaars die ons beter naar de natuur leren luisteren.

100 kilometer aan kunst

Op de kunstroute van maar liefst 120 kilometer lang bewonder je 27 verschillende kunstwerken. Ideaal voor een fietstocht langs het water, maar natuurlijk is de route ook op andere manieren te volgen. Om het behapbaar te houden is de lange route verdeeld over vijf etappes. Met hun werken laten kunstenaars ons elk op unieke wijze nadenken over de relatie met de aarde. Bijvoorbeeld een kunstwerk van mos waar bezoekers voor moeten zorgen om het te behouden of een werk dat speelt met tegenstrijdige ontwikkelingen in onze maatschappij. Zoals een fossiele energiebron die draait op duurzame energie.

Ontdek ook het cultuurprogramma

Voor wie even wil bijkomen van de kunstroute is er ook een cultuurprogramma, genaamd ‘Nevengeul’. Een nevengeul is een min of meer parallel aan de hoofdstroom van een rivier lopende watergang. Zie het cultuurprogramma als een aftakking van de kunstroute met een programma dat bestaat uit groepstentoonstellingen, podiumkunstoptredens, samenwerkingen met regionale musea, duurzame initiatieven en het IJsselcongres. Hierbij wordt samengewerkt met internationale culturele instellingen en regionale musea.

Steun VriendenLoterij Fonds

Het VriendenLoterij Fonds steunt de IJsselbiënnale, vanwege de verrassende manier waarop publiek, bewoners en maatschappelijke partners andere perspectieven voor het vraagstuk van klimaatverandering, landschap en grondgebruik in de toekomst worden geboden. Ook maakt de organisatie bijzondere samenwerkingen mogelijk, bijvoorbeeld door groene bedrijven te betrekken die werken aan het verbeteren van de bodem en het gebied rond de IJssel. Deze steun is mogelijk dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Het evenement is gratis te bezoeken en bereikt met haar belangrijke boodschap zo een zo breed mogelijke doelgroep. Van toevallige passant tot beleidsmaker, iedereen wordt betrokken en gevraagd mee te denken én mee te doen.

De IJsselbiënnale wordt gesteund door het VriendenLoterij Fonds dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.