Het ondersteunen van voorlopers gaat door in crisistijd

Nieuwsoverzicht

Juist in crisistijd is de impact van groene, sociale en creatieve ondernemers essentieel. Zij weten ondanks alle beperkingen toch initiatieven te bedenken die mensen weer mee laten doen, verspilling tegengaan, blijven prikkelen met hun creativiteit en die bovenal voor hoop zorgen. Stichting DOEN ziet hoe belangrijk het is om deze ondernemers niet te verliezen aan de huidige crisis en doet er alles aan om partners door de moeilijke tijd heen te helpen. Tegelijkertijd is het essentieel om naar de toekomst te blijven kijken en ook nieuwe voorlopers te ondersteunen. DOEN blijft daarom wekelijks nieuwe aanvragen beoordelen en voorlopers financieren.

Vooruit kijken
In de dikke mist van een crisis is het soms moeilijk om vooruit te kijken. Toch is het van belang om dat wel te doen omdat een groene, sociale en creatieve samenleving ook na de crisis belangrijk is. DOEN blijft daarom nieuwe aanvragen beoordelen en waar passend financieren. Echter door de huidige omstandigheden kan het beoordelen van nieuwe aanvragen langer duren dan normaal.

Een mooi voorbeeld van een nieuwe aanvraag die recent is goedgekeurd is het initiatief van The Young Digitals, een organisatie die wij sinds kort ondersteunen vanuit het programma ‘Sociaal Ondernemen & Inclusie’ .

Reineke Schermer, programmamanager: “Jongeren die een kans verdienen, maar deze elders niet krijgen, worden bij The Young Digitals opgeleid tot online marketeer. DOEN ondersteunt het initiatief omdat zij uitgaan van talent en mogelijkheden om zo jongeren weer mee laten doen aan de maatschappij.”

Dankzij online intakegesprekken, training en begeleiding staat de wereld voor deze kwetsbare jongeren niet stil en kunnen zij vooruit kijken. Lees hier het persbericht over deze nieuwe samenwerking.

Nieuwe groene, sociale en creatieve initiatieven
Vanuit alle programma’s hebben wij de afgelopen tijd een hoop aanvragen beoordeeld en verschillende nieuwe financieringen toegekend, in binnen- én buitenland. We hebben deze voorlopers op een rij gezet om te laten zien hoeveel mooie ideeën nog steeds geboren worden.

  • Duurzame Energie - Op het gebied van duurzame energie is Agsol DOEN-partner geworden. Een initiatief dat duurzame energie oplossingen bedenkt voor de agrarische sector in Afrika.

  • Duurzaam Voedselsysteem - We steunen sinds kort het Food Cabinet met #Supportyourlocals. Een initiatief dat voorlopers die werken aan een nieuwe voedselsysteem helpt in deze moeilijk tijd.

  • Circulair Ondernemen - De circulaire economie zal ondanks alles ook moeten blijven draaien. Onze nieuwe partners Cercle d'Art des Travailleurs des Plantations Congolaises uit Congo en het Nederlandse The Landscape Company met Ptthee blijven hier hard aan werken,
  • Speerpunt Klimaat & Voedsel - Vanuit dit speerpunt steunen we ook in de crisis groene, sociale en creatieve initiatieven die werken aan een nieuw, plantaardig voedselsysteem, dat minder impact heeft op ons klimaat. Nieuwe partners zijn Proveg met de VeggieChallenge en het Oerol Festival met een experiment gericht op het voedsel van de toekomst.

  • Sociaal Ondernemen & Inclusie - Het is een tijd waarin we oog moeten blijven houden voor mensen om ons heen. Vanuit dit programma hebben we onze steun toegezegd aan 8 nieuwe initiatieven die mensen weer mee laten doen. Hieronder bijvoorbeeld Meevaart, Veterane Search Team, Broodbouwers en Saeed.

  • Vernieuwende Bewoners initiatieven - Buurtbewoners die voor elkaar klaarstaan zijn ook in de anderhalvemetersamenleving ontzettend belangrijk. In totaal steunen we 7 nieuwe bewonersinitiatieven die bewoners weer betrekken bij elkaar en hun omgeving, waaronder Zuidzande, Borgercompanie, Manderveen en Het Lokaal.

  • Cultuur en Media Internationaal - We blijven ook voorlopers ondersteunen die zich inzetten voor mensen buiten de eigen landsgrenzen. De afgelopen tijd hebben we 3 nieuwe initiatieven goedgekeurd: The Festival Academy editie in Kampala, het Oegandese Jabulani én de Balie in Amsterdam met een internationaal platform voor mensenrechtenactivisten.

  • BankGiro Loterij Fonds - Ook de culturele sector blijft zich creatief vernieuwen. De afgelopen weken hebben we maar liefst 10 nieuwe aanvragen goedgekeurd. Met onder andere steun voor Het Dolhuys, Studio Manon van Hoeckel en Museum de Voorde.