Herenboeren opent tweede boerderij

Iedere dag verse groenten, fruit, vlees en eieren van je eigen boerderij uit de buurt. Wie wil dat nu niet? Onze partner Stichting Herenboeren Nederland introduceert een nieuw voedselsysteem waarbij meerdere mensen een boerderij oprichten, een boer in dienst nemen en samen de kosten delen. De duurzame producten van deze boerderij zijn goed voor 60% van alle dagelijks benodigde voedingsmiddelen. De eerste Herenboerderij staat in Boxtel. Op zaterdag 25 mei opent de tweede Herenboerderij genaamd ‘De Groote Modderkolk’ haar deuren, in het Gelderse Loenen.

Boer gezocht
Samen eten verbindt. Dat geldt niet alleen voor de consumptie aan tafel, maar ook voor de productie op het land. Het fundament van elke Herenboerderij bestaat daarom uit een groep mensen, zo’n 200 huishoudens, 500 monden, die verenigd zijn in een coöperatie. Elk huishouden is gedeeld eigenaar van de boerderij, en ervaart dat ook zo. De meeste Herenboeren wonen niet ver van hun boerderij. Ze komen regelmatig naar het land om samen te werken en te oogsten. Maar ze hoeven er niet zelf met een trekker op uit. Elke Herenboerderij heeft een boer in dienst, die duurzaam produceert, dat wat de bodem kan voortbrengen en de leden willen. Voor een derde te openen Herenboerderij in Weert is Herenboeren Nederland nog op zoek naar een boer. Lees er alles over in deze vacature.

Hoe het werkt
Samen een Herenboerderij beginnen is populair. Er staan nog 15 initiatieven op stapel. Maar hoe pak je dit aan? Wie de boerderij in Boxtel bezoekt, krijgt een goede indruk van hoe zo’n coöperatieve boerderij eruit ziet en wat het doet met de mensen. Op zaterdag 18 mei is er weer een rondwandeling. Je stapt zelf tussen de varkens en de kippen door, bekijkt de rijen verse groenten en gaat in gesprek met de (aspirant)boeren. Wil je nu alvast kijkje nemen op een Herenboerderij? Dat kan via onderstaande video. Of bekijk deze reportage van Koffietijd/ 5 uur Live, waarin 'herenboer' Marieke vertelt hoe zij zonder ervaring nu haar eigen voedsel produceert.