Green Challenge 2019: ontmoet de finalisten

Nieuwsoverzicht

Met het begin van de herfst staat traditioneel ook de finale van de Postcode Lottery Green Challenge op de agenda. Vijf start-ups en bovenal hun ideeën voor een duurzame toekomst zijn overgebleven uit honderden inzendingen vanuit de hele wereld. Zij maken op 3 oktober kans op de hoofdprijs van €500.000 en ondersteuning bij het opschalen en op de markt brengen van hun potentieel wereld veranderende idee.

Was het eerder nog een event georganiseerd vanuit de Nederlandse Postcode Loterij, daar is de Green Challenge dit jaar een samenwerking tussen de Duitse, Zweedse, Engelse en Nederlandse loterij. Een pre-jury, waar DOEN ook onderdeel van was, selecteerde vijf finalisten die dit jaar kans maken op de hoofdprijs. We stellen elke finalist kort aan je voor. En wil je meer weten? Van elke start-up is een mooie video gemaakt waarin hun idee uitgebreid wordt uitgelegd.


Field Factors (NL)
Een circulair systeem voor (regen)waterbeheer in de stad. Regenwater wordt voornamelijk afgevoerd, terwijl zoetwater één van de belangrijkste grondstoffen op aarde is.
Bekijk de video.

Desolenator (UK)
Sterk vervuild water gezuiverd op basis van zonne-energie. Een technologie die gebruik maakt van de restwarmte van het zonnepaneel om vervuild of zout water te verwarmen.
Bekijk de video.

Nuventura (DUI)
Een duurzame schakelinstallatie vrij van broeikasgassen. Zij ontwikkelden een nieuwe schakelaar die simpelweg op lucht werkt en vrij is van SF6. Met Nuventura zetten zij zich in voor een efficiënte en duurzame wereldwijde energiesector.
Bekijk de video.

Swedish Algae Factory (ZWE)
Efficiëntere zonnepanelen met innovatief materiaal gemaakt van algen. Het materiaal is van nature ontworpen om licht efficiënt op te vangen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om zonnepanelen beter te laten werken.
Bekijk de video.

TEXEL Energy Storage (ZWE)
Een kosteneffectieve batterij voor het opslaan van wind- en zonne-energie.
De batterij die Energy Storage heeft ontwikkeld, bevat geen zeldzame of zware metalen, is 100% recyclebaar en is tot 90% goedkoper dan andere technologieën voor het opslaan van wind- en zonne-energie.
Bekijk video


Rol Stichting DOEN
Al sinds de eerste editie in 2007 is Stichting DOEN nauw betrokken bij de Green Challenge. Zo keren we het prijzengeld uit. Niet alleen aan de winnaar, maar ook aan de andere finalisten. Zo ontvangt de runner-up een cheque van €200.000 en krijgen de overige drie deelnemers met een bedrag €100.000 ook een flinke duw in de goede richting. Daarnaast biedt DOEN alle finalisten het programma DeepDive aan. Een intensief begeleidingstraject van 6 maanden, georganiseerd door DOEN partner en accelerator Rockstart. Tot slot investeren we via het in 2016 door ons opgerichte Green Challenge Fund in sommige finalisten (Ecovative, Bio-Bean en LandLife Company). Alles om de kans van slagen voor elke deelnemer zo groot mogelijk te maken. Zij hebben in potentie een idee dat de CO2-uitstoot drastisch kan verminderen, dus is het in ieders belang dat zij slagen.

De finale is op 3 oktober te volgen via de website van de Postcode Lotteries Green Challenge. Uiteraard houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen en toekomstige successen.