Grassroots Economics helpt ondernemende Kenianen samenwerken voor voedsel- en geldzekerheid

Nieuwsoverzicht

Ongeveer 42% van de Kenianen leeft in armoede, vooral op het platteland en in de sloppenwijken van de grote steden. Als er producten en diensten beschikbaar zijn, dan ontbreekt het hen aan contact geld om deze af te nemen. Hierdoor komt de lokale economie tot stilstand. Grassroots Economics introduceerde daarom digitale gemeenschapsvouchers met een waarde gelijk aan die van de Keniase Shilling. Boeren en groepen creëren hun eigen digitale munten (community asset vouchers) die kunnen worden ingewisseld voor hun goederen en diensten, en gebruiken deze om andere buurtdiensten en producten te kopen, zoals arbeid, opleiding en transport. Dit stimuleert de handel, vergroot de financiële zekerheid en verbetert de leefomstandigheden voor gebruikers.

Maarten Derksen, programmamanager Stichting DOEN, vertelt waarom DOEN deze voorloper al in 2014 besloot te steunen, wat Grassroots Economics betekent voor de regio en hoe andere landen ook van dit systeem kunnen profiteren.

Hi Maarten, Stichting DOEN ondersteunt Grassroots Economics al sinds 2014. Destijds was een gemeenschapsmunt echt iets nieuws. Wat overtuigde DOEN om dit initiatief te financieren?

“Wereldwijd ontstonden er meerdere initiatieven voor lokale munteenheden. DOEN heeft door de jaren heen ook meerdere initiatieven ondersteunt. Wat Grassroots Economics zo bijzonder maakte, was dat zij de eerste partij waren die dit toepaste voor een achtergestelde gemeenschap, de bewoners van de sloppenwijken van Nairobi, in Oost-Afrika.”

Grassroots Economics heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Wat vind jij het belangrijkste dat ze in al die jaren hebben bereikt?

“Op dit moment zijn er meer dan 100 Community Asset Vouchers gecreëerd en hebben meer dan 70.000 mensen hier gebruik van gemaakt. Er is al voor 300 miljoen dollar aan transacties gedaan, geld dat binnen de lokale economie is besteed. Het digitaliseren van deze formele afspraken heeft er echt voor gezorgd dat verschillende gemeenschappen met hun eigen vouchers diensten en producten kunnen uitwisselen. Het bood ook tal van nieuwe mogelijkheden, zoals de levering van voedsel door boeren direct aan stadsbewoners. Hiermee maakt de munt het voedselsysteem toegankelijker.”

Naast toegankelijk maken, wil Grassroots Economics het lokale voedselsysteem ook verduurzamen. Kun je hier meer over vertellen?

“Met DOEN’s laatste financiering heeft Grassroots Economics betaalbaar voedsel, duurzamere landbouw en kortere toeleveringsketens bevordert en betaalbaar gemaakt. Boeren leveren in ruil voor digitale munten voedsel aan steden, waarop bedrijfjes in de stad weer diensten aan de boeren verlenen. Boeren gebruiken de credits voor de aanschaf van betere zaden of advies over duurzame landbouwmethoden, wat leidt tot meer duurzame productie én omzet. Specifiek voor het maken en verbeteren van het lokale voedselsysteem zijn 26.000 boeren aangehaakt. Met programma's van het Rode Kruis en het WereldVoedselprogramma die de digitale betalingen omarmen, zal het gebruikersaantal alleen maar toenemen.”

Denk je dat het model van Grassroots Economics ook in andere landen van waarde kan zijn? Zijn er bijvoorbeeld plannen om het uit te breiden?

“Jazeker, Grassroots Economics heeft een website voor mensen om hun eigen vouchers te maken (https://sarafu.netowrk) en ook een open source model en stelt de kennis, software en structuur actief beschikbaar aan anderen. Bijvoorbeeld aan initiatieven in Hong Kong en Zuid-Amerika. Dankzij een samenwerking met het Rode Kruis worden ook pilots gedaan om cash transacties voor hulp te vervangen door het creëren van lokale munteenheden. In plaats van geld of goederen van buitenaf te leveren, worden digitale munten verdeeld die ontvangers in de eigen community kunnen besteden aan producten en diensten. Het laat zien dat het systeem overal op de wereld van waarde kan zijn.”

Meer weten over Grassroots Economics? Ga dan naar de website of bekijk onderstaande animatievideo. Hierin wordt helder uitgelegd hoe de digitale munt van deze voorloper de lokale economie aanjaagt en de mensen een beter leven geeft.

Stichting DOEN ondersteunt Grassroots Economics dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.