Easy Housing bouwt betaalbare en duurzame huizen in Afrika

Nieuwsoverzicht

De bouwindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Easy Housing streeft naar een wereld waarin iedereen toegang heeft tot een veilig en duurzaam huis. Easy Housing is een Oegandese sociale onderneming die in samenwerking met lokale bouwpartners en de lokale bevolking betaalbare en duurzame huizen bouwt in Oeganda. Met steun van DOEN kunnen ze de productie in Oeganda opschalen en op termijn uitbreiden naar andere Afrikaanse markten. Na vijf jaar verwachten ze in totaal 1.500 woningen te hebben gebouwd.

Circulaire houten woningen

De bouwindustrie heeft een enorme negatieve impact op onze aarde en het klimaat, door het gebruik van (fossiele) grondstoffen en vervuilende materialen. Daarnaast is er veel ontbossing in Oost-Afrika voor onder andere landbouw en illegale houtkap voor export. Met hun circulaire houten woningen geeft Easy Housing hier een antwoord op, met een schaalbare, betaalbare en flexibele oplossing.

Zo werkt het

Ze hebben verschillende typen woningen. Van een 1-kamer studio tot een woning met drie of zelfs vier slaapkamers. Ze worden gemaakt met duurzaam, lokaal hout en andere alternatieve bio-based bouwmaterialen. De woningen worden voorbereid in een lokale werkplaats en vervolgens op de plaats van bestemming als een ‘puzzel’ in elkaar gezet en afgewerkt.

De impact van een Easy Home

Eén Easy Home bespaart gemiddeld 26 ton CO2, door koolstofopslag en cement te vermijden. Door het gebruik van FSC gecertificeerd hout, wordt er 7000 m2 bos beschermd. Daarnaast worden er per huis twintig banen gecreëerd, voor onder andere schilders, elektriciens en loodgieters. En per huis kunnen er vijf mensen in een waardig en klimaatbestendige woning wonen.

“Easy Housing maakt duurzame én sociale impact. Ze worden gerespecteerd in de sector en gezien als één van de voorlopers op dit gebied. Ze hebben een actieve rol in het ontwikkelen van de lokale markt voor houtbouw en het verhogen van standaarden in duurzame bosbouw.” – Maaike Broekhuis, programmamanager bij Stichting DOEN