DOEN steunt een recordaantal van 329 voorlopers

Nieuwsoverzicht

In 2019 ondersteunt Stichting DOEN een recordaantal van 329 voorlopers. Dit zijn voorlopers die zich inzetten voor een samenleving waarin het gemeenschappelijke voorop staat, de economie circulair is, iedereen meedoet en radicale verbeelders een nieuwe blik op de wereld tonen. Zoals bijvoorbeeld Refugee Company.

Relevanter dan ooit
Nu we midden in een pandemie zitten realiseren wij ons dat de transities die DOEN wil versnellen relevanter zijn dan ooit: inclusie (bijvoorbeeld het bestrijden van eenzaamheid), het gemeenschappelijke voorop (bijvoorbeeld de zorg), een circulaire economie (denk aan afhankelijkheid van internationale toeleveranciers) en radicale verbeelding (bij het vinden van nieuwe oplossingen). Dit maakt dat ook het ondersteunen van voorlopers die de transitie naar een duurzame, sociale en creatieve samenleving versnellen onverminderd relevant blijft. Juist nu is de impact van voorlopers met innovatieve oplossingen essentieel omdat zij nieuwe en hoopvolle perspectieven bieden voor onze (nabije) toekomst. Met gepaste trots kijken we terug op het recordaantal financieringen in 2019. DOEN is solidair met haar partners en ondersteunt hen waar mogelijk. Tegelijkertijd is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. DOEN blijft daarom nieuwe aanvragen beoordelen en voorlopers financieren.

Voorlopers uitgelicht
Een mooi voorbeeld van een sociaal initiatief dat DOEN in 2019 steunde is Refugee Company. Hier kunnen vluchtelingen met en zonder status samenkomen en meedoen aan een leerwerktraject. DOEN stond aan de wieg van deze onderneming waar 389 mensen een leerwerktraject hebben gevolgd sinds 2015. Van hen zijn er 173 begeleid naar een betaalde baan, 3 van hen werken bij Refugee Company zelf. Daarnaast zijn 69.750 mensen verbonden met de ‘community’ van bezoekers en opdrachtgevers. In ons jaarverslag lees je er meer over. Inmiddels is Refugee Company gestart in Arnhem en hebben ze een fabriek geopend met een capaciteit die gaat uitgroeien tot de productie van meer dan een miljoen mondkapjes per week.

Online jaarverslag 2019
Wij zijn er trots op dat we in 2019 voorlopers als Refugee Company en een recordaantal anderen, hebben kunnen ondersteunen. In ons jaarverslag lees je alles over de transities die wij samen met onze partners willen versnellen, ons speerpunt Klimaat & Voedsel, onze hoogtepunten in 2019 en meer.

Lees ons jaarverslag


Headerfoto: Het project ‘Return to the Cradle of Mankind’ van Content House brengt kunstenaars uit Nairobi en Turkana (Kenia) bij elkaar om verhalen over problemen in dit gebied te vertellen aan een breed publiek.