DOEN-partner Oorja Development Solutions Ltd wint Top Impact Award

Nieuwsoverzicht

Oorja Development Solutions Ltd heeft de 60 Decibels' Energy Top Impact Award voor Appliances gewonnen. Dat maakte 60 Decibels begin maart bekend. Oorja bouwt energiesystemen op zonne-energie voor boeren en ondernemers op het platteland in India, zoals waterpompen en koelsystemen. Deze DOEN-partner kreeg de prijs van 60 Decibels omdat ze de meeste impact heeft binnen de sector.

Toegang tot energie voor iedereen

Niet aan het net gekoppelde energieoplossingen zijn een van de meest effectieve manieren om ’s werelds meest afgelegen en gemarginaliseerde gemeenschappen van energie te voorzien. Toch liggen we niet op schema om universele toegang tot energie te krijgen in 2030. Naar verwachting zitten nu meer dan 660 miljoen mensen nog steeds in het donker. De Energy Top Impact Awards zijn in het leven geroepen om energieorganisaties die de meeste impact hebben binnen de sector, te eren en vieren. Zij doen belangrijk werk ook mensen in afgelegen gebieden van stroom te voorzien.

Zonne-energie op het platteland van India

Oorja wil het gebruik van diesel op het platteland van India vervangen door zonne-energie. Dit doen ze onder andere door warmtepompen en koelsystemen voor landbouwproducten te installeren op het platteland. Klanten zijn tot 20% minder kosten kwijt voor het gebruik van (schone) energie, hebben betrouwbare toegang tot energie en het gebruik is betaalbaar, omdat afnemers alleen betalen voor het gebruik. Met steun van DOEN konden zij de afgelopen jaren opschalen.

Maarten Derksen, programmamanager bij Stichting DOEN: “We zijn enorm trots dat Oorja de Top Impact Award gewonnen heeft. Hun aanpak vervult een duidelijke behoefte aan betaalbare schone energieoplossingen in een markt die in potentie enorm is.”

Rapport over sociale impact off-grid sector

De awards maken deel uit van het rapport ‘Why Off-Grid Energy Matters 2024’, dat 60 Decibels op het Transforming Energy Access Forum presenteert op 15 maart 2024. Dit is ’s werelds meest uitgebreide beoordeling van de sociale impact van de off-grid sector (niet aan het net gekoppelde energieoplossingen) tot nu toe. Gebaseerd op interviews met 79.000 off-grid energieklanten, identificeert het gebieden voor verbetering en kansen voor energieorganisaties en investeerders om te helpen de energiekloof te overbruggen. DOEN financierde een deel van het rapport, zodat lokale ondernemers, die normaal geen toegang hebben tot deze impactmetingen, meegenomen kunnen worden.

Stichting DOEN steunt Oorja en 60 Decibels dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.