Deze voorlopers werken met jongeren aan de toekomst

Nieuwsoverzicht

Jongeren zijn onze toekomst. Met de juiste vaardigheden en kansen kunnen zij werken aan een welvarende en duurzame wereld voor iedereen. Op 15 juli is het Wereld Jonge Talentendag, een dag waarop we het belang vieren van het leren van vaardigheden aan jongeren, zodat ze actief deel kunnen nemen aan hun gemeenschap en de samenleving. Verschillende door het VriendenLoterij Fonds gesteunde initiatieven betrekken jongeren bij hun werk. We lichten er vier uit.

1. Sarban de Toekomst

Met haar populaire restaurants zorgt Sarban de Toekomst voor kansen voor jonge vluchtelingen in Nederland. Ze krijgen steun en leren theoretische en persoonlijke vaardigheden, zodat ze zelfredzaam worden. In de restaurants kunnen ze betaald aan de slag of leerwerkervaring opdoen. Ook kunnen ze een interne opleiding tot ondernemer volgen.

2. Future Voices Studio

Future Voices Studio geeft jongeren in kwetsbare posities een stem in het maatschappelijk debat en zorgt ervoor dat zij creatief en constructief over hun toekomst nadenken. De jongeren onderzoeken een maatschappelijk thema, interviewen inspirerende sociale ondernemers en gaan met hen op zoek naar mogelijke oplossingen voor de toekomst. De resultaten delen ze in een dynamische radiotalkshow.

3. Theatervoorstelling Angry Young Men

Kan vlijmscherp theater met hiphop over jongeren die leven aan de onderkant van de samenleving het jongere publiek beïnvloeden om voor het rechte pad te kiezen? Regisseur Floris van Delft van theatergezelschap WAT WE DOEN maakte samen met hiphopartiest Winne de kritische voorstelling Angry Young Men. Met hiphop over jongens die opgroeien in een wereld waar ze hun plek niet kunnen vinden.

4. Teatro Bulabanda

Curaçaose jongeren krijgen bij Teatro Bulabanda de kans hun talenten te ontwikkelen en hun eigen toekomst vorm te geven. Theatermaker Albert Schoobaar ontwikkelt theatervoorstellingen om het maatschappelijke bewustzijn en de ‘empowerment’ van jongeren en kinderen in kansarme buurten te versterken. In de theaterwerkplaats krijgen jongeren de kans om zowel economisch als sociaal mee te kunnen doen.

Het VriendenLoterij Fonds kan deze initiatieven steunen dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.