Dankzij New Optimist nu ook statiegeld op kleding

Nieuwsoverzicht

Of het nu om een leeg blikje of om een versleten kledingstuk gaat, voor een goed werkende circulaire economie is het belangrijk dat grondstoffen na gebruik weer de basis vormen voor nieuwe producten. Sociaal en circulair modemerk New Optimist, pionier in het veranderen van de mode-industrie, introduceert daarom Stichting N.E.W. (Never Ever Waste); het eerste statiegeld-platform voor kleding. In hun strijd tegen de immer groeiende textiel afvalberg, vragen ze andere modemerken zich aan te sluiten. Zo wordt elk afgedankt kledingstuk onderdeel van de mode-circle of life en gaat geen grondstof verloren.

Simpel en transparant

Het statiegeldsysteem van New Optimist is simpel en transparant. Consumenten kopen net als altijd een kledingstuk, betalen afhankelijk van de prijs een statiegeldbijdrage van €2.50 tot €10 en leveren het kledingstuk weer in als ze het niet meer willen of kunnen dragen. Ongeacht de staat van het product kijkt New Optimist eerst of een tweedehandsverkoop mogelijk is. Zo niet, dan wordt de kleding 100% circulair tot nieuwe garen vervezeld. Iedereen die via het platform iets inlevert, krijgt de garantie dat het kledingstuk onderdeel van de mode-circle of life blijft en kan via een QR-zelfs de levensloop volgen.

New Optimist wil kledingindustrie veranderen

De missie van New Optimist gaat verd­­er dan het ontwikkelen van een 100% circulair modemerk. Ze willen alle aspecten van het systeem verbeteren voor mens én planeet. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze met steun van het VriendenLoterij Fonds mensen die elders moeilijk een werkplek vinden een kans geven. En dat ze aan de andere kant de levenscyclus van textiel van vezel tot afgedankt kledingstuk circulair willen maken. Dit is hard nodig. Veel kleding wordt nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt en alleen in Europa belandt jaarlijks maar liefst 1.7 miljoen kilo afgedankt textiel op de afvalberg. Zelfs kleding die is ingeleverd met de belofte om gerecycled te worden, wacht vaak hetzelfde lot.

Platform voor hele mode-industrie

Om het systeem te veranderen, zullen partijen moeten samenwerken. Daarom heeft New Optimist van het nieuwe statiegeldsysteem een platform gemaakt. Modemerken die ook statiegeld voor kleding willen invoeren, zijn in de nabije toekomst welkom om zich aan te sluiten en gebruikt te maken van de ontwikkelde technologie. Zo wordt de textielindustrie stap voor stap groener én socialer.

Meer weten over Stichting N.E.W. (Never Ever Waste)? Lees meer!

Het VriendenLoterij Fonds steunt New Optimist dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.