CRE8 brengt de maakindustrie weer terug naar Nederland

Nieuwsoverzicht

Wil jij graag van je eigen tekening een ketting laten maken? Of je eigen klok ontwerpen? Dat kan bij CRE8. Een creatieve werkplaats waar ze met vernieuwende technieken, zoals lasersnijden en 3D-printen, persoonlijke en originele items creëren. Ook is het een plek waar jongeren uit Amsterdam hun creativiteit kwijt kunnen. Deze sociale onderneming biedt namelijk leerwerktrajecten aan kwetsbare Amsterdammers.

Een klein fabriekje

CRE8 is eigenlijk een soort fabriek waar de makers met hun eigen productlijn, originele en persoonlijke items tot leven laten komen. Elke dag is dan ook anders bij CRE8. Soms werken ze in opdracht van de creatieve industrie voor modeontwerpers en architecten, terwijl ze het andere moment eigen producten ontwikkelen voor consumenten en zakelijke klanten. Denk hierbij aan sieraden, lampen, snijplanken en andere accessoires. Deze items zijn ook te koop in de webshop van CRE8. De computers en machines die ze hiervoor gebruiken nemen weinig ruimte in en produceren amper afval. Hierdoor kunnen ze zich als ‘fabriekje’ midden in de stad, dichtbij de mensen, vestigen. Ze noemen dit ook wel ‘Urban fabrication’. Zo halen ze de maakindustrie terug naar Nederland.

Positief toekomstperspectief voor jongeren

De makers in de fabriek zijn kwetsbare jongeren die opgeleid worden in een leerwerktraject. Dankzij het leerwerktraject van CRE8 hebben deze jongvolwassen de mogelijkheid om werkervaring op te doen op het gebied van digitale producties, ontwerpen, onderhoud en verkoop. Onder begeleiding leren zij praktische skills, samenwerken en creatief bezig te zijn. Daarnaast werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Met als doel: doorstromen naar een opleiding of baan.

David 27, werkt nu als volwaardig medewerker bij CRE8: “CRE8 is een soort van thuis voor me geworden. Het is een plek waar ik me erg op mijn gemak voel, de sfeer is relaxed en alles is oké. Ook als je bijvoorbeeld even rust wilt en je je even terugtrekt. Het is hier eigenlijk een grote familie. Dat is wat ik het meest waardeer.”

De grote verhuizing

Mede dankzij het VriendenLoterij Fonds heeft CRE8 een grote stap kunnen maken. Ze zijn verhuisd naar een nieuwe en grotere locatie, nog steeds midden in Amsterdam. Deze verhuizing biedt mogelijkheden. Er is meer ruimte om met nieuwe technieken aan de slag te gaan en uiteindelijk zal het ook leiden tot meer leerwerktrajectplekken voor nieuwe deelnemers.

Ben je benieuwd geworden naar de fabriek? Loop gerust een keertje bij CRE8 binnen, dan kan je met eigen ogen zien hoe alles gemaakt wordt.

Het VriendenLoterij Fonds steunt CRE8 dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.