ClubINC: Samen dansen voor plezier en verbinding

Nieuwsoverzicht

Een theatervoorstelling, een sociaal experiment en een clubavond in één; dat is ClubINC. Negen spelers, waarvan zes met een beperking van Theater Babel, openen de dansvloer en zetten de toon. Zodra de toeschouwers door hebben wat de voorwaarden van de dansers zijn om mee te mogen doen, zoals grenzen stellen, plezier maken en vertrouwen, wordt de vloer geopend voor iedereen. Publiek en performers smelten samen en aannames en vooroordelen maken plaats voor plezier en interactie.

Dit zijn de kernwaarden van ARK/Connor Schumacher en het vertrekpunt van ClubINC:

  • Wat neem jij mee in je leven?
  • Liefde is een gezamenlijk kunstwerk.
  • De samenleving zou beter zijn als we elke dag zouden dansen.

Racen om de samenleving bij te houden

ClubINC is een coproductie tussen Theater Babel Rotterdam, ARK/Connor Schumacher en Dansateliers. Samen verkennen zij hoe dans een inclusieve ruimte kan creëren waarin iedereen kan onderzoeken wat het betekent om mens te zijn. Danser en choreograaf Connor Schumacher: “Voor veel mensen is het sociale leven angstaanjagend overweldigend geworden. Niet alleen houden we geen rekening met anderen die andere capaciteiten hebben dan wij, we betrekken onszelf ook nauwelijks bij de manier waarop we deelnemen aan de samenleving. We sluiten onze emoties, onze sensaties, onze worstelingen en ons plezier uit terwijl we ons leven voorbij zien vliegen en we proberen de samenleving bij te houden.”

Van ADE naar eigen voorstelling

Menselijk contact, aandacht voor elkaar en plezier maken, dat proberen de makers met ClubINC voor iedereen mogelijk te maken. In 2020 nodigt Connor de spelers van Theater Babel, een gezelschap voor inclusief theater, met acteurs mét en zonder beperking, uit om onderdeel te zijn van een dansproductie op het Amsterdam Dance Event (ADE). Hier ontstonden de ideeën voor wat de voorstelling ClubINC moest worden; een plek waar iedereen die anders is mee kan doen en waar de voorwaarden voor het feest opnieuw worden uitgevonden. Een productie voor queer, nachtcultuur, inclusiviteit, de zorgwereld, cultuurliefhebbers met en zonder beperking, theaterpubliek en dansliefhebbers.

Divers en gelijkwaardig vanaf de start

Het VriendenLoterij Fonds steunt Theater Babel in het maken van inclusief theater. Yu-Lan van Alphen, programmamanager VriendenLoterij Fonds: “Door de grote diversiteit aan mensen op de vloer en door alle spelers vanaf het begin te betrekken bij het maakproces ontstaat er een grote verscheidenheid in perspectieven. Dat leidt tot een productie die illustreert hoe echte inclusiviteit en gelijkwaardigheid eruit zou kunnen zien.”

Ook benieuwd naar deze repetitie van een inclusieve samenleving? Meedansen kan nog in januari en maart in theaters door heel het land. Voor speel- en feestdata van ClubINC kijk je hier.

There was you

There was the other

There was us

There is the world

And there is every body in it

Het VriendenLoterij Fonds steunt ClubINC dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.