BeeTotems for RefuBees: kunstproject als oplossing voor bijensterfte

Nieuwsoverzicht

Wilde bijen - die de basis van biodiversiteit vormen - worden met uitsterven bedreigd. Door onder andere vervuild water door het gebruik van pesticiden, een gebrek aan verscheidenheid van pollen en de vernietiging van mogelijke nesten zijn wilde bijen vluchtelingen geworden; RefuBees. Met steun van Stichting DOEN vraagt het kunstproject BeeTotems for RefuBees aandacht voor dit probleem en geeft het een oplossing, waarbij ook mensen betrokken worden.

Een toprestaurant voor wilde bijen

BeeTotems zijn circulaire, levende kunstobjecten, gevuld met bloemen en planten. In het midden van de totem leven tijgerwormen die ‘wormthee’ plassen, wat zorgt voor een natuurlijke meststof waar de planten en bloemen op groeien. Deze planten en bloemen zitten vol nectar en pollen, die wilde bijen heerlijk vinden en zorgen voor een grotere groei en betere weerstand van de bijen. Buurtbewoners kunnen een totem in hun wijk adopteren. Zij tekenen een convenant waarin staat dat zij ervoor zorgen dat de tijgerwormen in het midden van de totem organisch afval te eten krijgen.

Elke totem is uniek

Elke totem is gewijd aan een andere wilde bij met zijn eigen plantenvoorkeuren. Op de BeeTotem, die 3D-geprint is, staat een 3D-sculptuur van de bijensoort waarvoor de totem bedoeld is. Naast de totem staat een bijenhotel en via een QR-code kan het publiek informatie over de bij krijgen.

Yu-Lan van Alphen, programmamanager bij het VriendenLoterij Fonds: “Dit project creëert bewustwording over de problematiek van het uitsterven van wilde bijen. Kunstenaar en initiatiefnemer Hans Kalliwoda combineert hiervoor zijn artistieke en wetenschappelijke kwaliteiten.”

Voor iedere bij een totem

Er staan nu twee totems in Amsterdam, eentje voor de Grote Klokjesbij op de Admiralengracht in De Baarsjes en eentje voor de Parkbronsgroefbij, tegenover de Palmgracht 75 in de Jordaan. Het streven is om per stad evenveel BeeTotems uit te rollen als er wilde bijensoorten voorkomen. Daarom wil de stichting in Amsterdam naast de twee bestaande totems nog 102 BeeTotem-projecten opzetten.

Bekijk hier de video van de openingsceremonie aan de Palmgracht in Amsterdam.

Stichting DOEN steunt BeeTotems for RefuBees dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

---

Foto: Ernst van Deursen