Aandacht voor duurzame mode tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week 2023

Nieuwsoverzicht

Van 5 t/m 11 oktober is de tiende editie van de Dutch Sustainable Fashion Week. In steden als Amsterdam, Den Bosch, Enschede, Haarlem, Groningen, Rotterdam en Utrecht worden verschillende evenementen georganiseerd. Tijdens deze week willen de organisatoren duurzame modeontwikkelingen onder de aandacht brengen, zoals het ruilen van kleding. Dit doen ze door het organiseren van talks, workshops, repair cafés, exposities en swap parties. Tijdens deze week zijn er ook meerdere DOEN-partners zichtbaar.

Naar een circulaire en eerlijke textielindustrie

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Grote ‘fast fashion’ merken presenteren zich steeds vaker als duurzaam, maar het hele systeem waarin zij opereren is zeer vervuilend. Om stappen te zetten in het circulair maken van deze industrie hebben we innovatieve voorlopers nodig die het aanbod vergroten. Daarom steunt DOEN verschillende initiatieven die de transitie naar duurzame mode een serieuze boost geven. We lichten er in het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week graag een paar uit.

The Swapshop

Bij The Swapshop in Amsterdam kun je jouw oude kleding ruilen voor mooie nieuwe stukken. Dat betekent modeplezier zonder extra afval. Want elke keer dat we ruilen, hoeven er minder nieuwe kleren gemaakt te worden. Hoe werkt het? Je kleding die nog in goede conditie is, maar je zelf niet meer draagt kun je inleveren bij The Swapshop. Je krijgt er swaps voor terug waarmee je andermans ingeleverde items kunt kopen. The Swapshop doet zelf ook mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week en organiseert samen met het innovatief modeplatform Cosh een flashmob.

LENA Library

LENA Library, gevestigd in Amsterdam, is een kledingbibliotheek waar je kleding kunt lenen in plaats van kopen. Hier kun je stijlvolle kleren lenen, dragen en terugbrengen wanneer je maar wilt. En het lenen werkt ook nog eens super simpel! Elke kledingstuk kost een aantal credits per dag. 1 credit = €0,25 per dag en je betaalt alleen voor de dagen dat je iets leent en zit dus nergens aan vast.

MUD Jeans

De spijkerbroeken van MUD Jeans worden gemaakt van biologisch en gerecycled katoen. De broek kan worden gekocht of geleased. Alle jeans komen na gebruik terug naar MUD Jeans, zodat de stof gerecycled kan worden. Zo helpt MUD Jeans om minder nieuwe spijkerbroeken te maken en besparen we grondstoffen. Dit is slimme en groene keuze.

Makers Unite

Makers Unite is een textielstudio uit Amsterdam die kansen creëert voor nieuwkomers in Nederland door het maken van circulaire textielproducten, zoals kleding en sjaals. Ze maken bedrijfskleding en merchandising voor bedrijven als Unilever, Ben & Jerry’s, Arriva, Filling Pieces, LUSH en ByBorre. Ze maken uitsluitend gebruik van duurzame materialen.

Deze initiatieven worden gesteund door Stichting DOEN dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.