4 leestips van voorlopers

Nieuwsoverzicht

Een betere wereld, hoe krijg je dat voor elkaar? We delen graag vier boekentips ter inspiratie en hoop. Deze boeken laten zien dat én hoe we onze samenleving anders kunnen inrichten, zodat deze duurzamer, socialer en creatiever wordt. Veel leesplezier!

1. Toekomstbedrijven

‘Een startup die voor de hoofdprijs verkocht wordt, maar haar missie totaal uit het oog verliest. Een bevlogen ceo die een multionational wil verduurzamen, maar wordt afgestraft door beleggers.’ Gijsbert Koren van DOEN-partner We Are Stewards en Nina de Korte stellen dat dit anders kan. In een steward-owned bedrijf staan niet aandeelhouders maar ‘stewards’ aan het roer en kun je een bedrijf laten groeien én missie gedreven houden. Succesvolle bedrijven als Rolex en Bosch zijn al in handen van stewards.
Lees meer >

2. Voorlevers van de nieuwe samenleving

Jelleke de Nooy van Tol laat je in dit boek zien hoeveel moois er om ons heen gebeurt en mensen, bedrijven en organisaties al bezig zijn met het bouwen van een nieuwe, regeneratieve samenleving in Nederland. In dit boek dat perspectief, opluchting en inspiratie biedt, vertellen voorlopers hoe zij het anders doen. Duurzaam, circulair, integraal, regeneratief, in alle sectoren van onze samenleving.
Lees meer >

3. De nieuwe polder

Deze essaybundel - van Bernard ter Haar en Ruben Koekoek van DOEN-partner Social Finance NL - laat zien hoe samenwerken in de nieuwe economie noodzakelijke transities op sociaal, groen en economisch gebied mogelijk maakt. In de bundel laten denkers hun licht schijnen op alle maatschappelijke uitdagingen van nu. Zodat niet water maar geld de juiste kant op stroomt en wordt besteed op een manier die bijdraagt aan een duurzame, inclusieve en welvarende toekomst.
Lees meer >

4. Een wereld van gemeenschappen

In dit boek nemen Floor Ziegler en Teun Gautier je mee naar dorpen en steden waar bewoners opstaan om hun omgeving mooier, duurzamer en meer verbonden te maken. In een reeks reportages, verhalen en interviews, uitmondend in een landelijk manifest, laat dit boek zien dat het kan en hoé het kan: een wereld die niet van bovenaf wordt georganiseerd, maar horizontaal, op basis van gelijkwaardigheid en partnerschap. Ook Safka Overweel, Programmamanager bij het Postcode Loterij Buurtfonds (onderdeel van Stichting DOEN), komt aan het woord.
Lees meer >