1 miljoen klanten naar 100% Kringloopwinkels

Nieuwsoverzicht

De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederlands (BKN) bestaat eind deze maand 25 jaar. Reden voor een feestje! Eens te meer omdat het goed gaat met de kringloopwinkels. Met meer dan 1 miljoen bezoekers in 2018 zagen de aangesloten 100% kringloopwinkels, die onder de branchevereniging vallen, niet alleen de bezoekersaantallen stijgen, maar ook de omzet. Hiermee kunnen de winkels meer werkervaringsplekken bieden en meer spullen redden van de afvalberg. En dat is goed nieuws voor mens en milieu.

100% goed
De branchevereniging traint en begeleidt de aangesloten kringloopwinkels bij het ontwikkelen van hun winkelformules en ondersteunt hen op het gebied van marketing. Essentieel hierbij is dat elke winkel laat zien verantwoordelijk om te gaan met mens en milieu. Een kringloopwinkel die na een uitgebreide audit laat zien zich op een professionele manier in te zetten voor een inclusieve samenleving en een duurzame toekomst verdient het keurmerk 100% kringloop! Zo weet je als bezoeker dat het goed zit.

Impact op mens
Elke 100% Kringloopwinkel is een sociale onderneming. In totaal werken er in alle winkels ruim 12.000 vrijwilligers. Dit zijn veelal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die in de winkels de ruimte krijgen om vertrouwen en werkervaring op te bouwen. Het liefst zou de BKN nog meer mensen een kans geven, maar dit blijkt lastig. Leonie Reinders, directeur BKN: “Helaas zien we dat de nieuwe instroom van medewerkers achter blijft. Dit vraagt om een betere samenwerking tussen gemeentelijke instanties en de kringloopwinkels. Op die manier kunnen we meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen.’’

Impact op milieu
De 100% kringloopwinkels hebben het afgelopen jaar samen met alle vrijwilligers nog meer spullen van de afvalberg kunnen redden. Zo vond 43% van de items een thuis en vond 40% van de inzamelde objecten via recycling een nieuwe bestemming. Hiermee is door de 100% Kringloopwinkels in totaal 123.000 ton CO2-uitstoot te vermeden. Een geweldig resultaat!

Is er dan helemaal niet te klagen? Er werden door de winkels wel minder spullen ingezameld. Dus heb je in je huis, schuur of kelder nog iets staan waar je een ander zeer waarschijnlijk gelukkiger mee maakt? Op de website van 100% Kringloop vind je gemakkelijk een winkel bij jou in de buurt.

Warme verhalen
Benieuwd wat de 100% Kringloopwinkels voor de vrijwilligers betekenen? Eerder spraken we met Mariska en Jessica. Zij werken beiden bij Kringloopbedrijf Het Goed in Nijmegen. Lees hoe belangrijk het voor hun was om een kans te krijgen op een warme plek. Verhalen die nogmaals duidelijk maken hoe belangrijk het is dat we een maatschappij creëren waarin iedereen een kans krijgt, soms opnieuw, om mee te doen.

· Verhaal Mariska
· Verhaal Jessica


Stichting DOEN steunt initiatieven die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. Vanuit de bijdrage van de VriendenLoterij steunen we de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) omdat ze op een mooie manier circulair en sociaal ondernemen combineren. Zo verspillen we minder spullen én minder talent.