DOEN draagt bij aan het tegengaan van verdere klimaatverandering door initiatieven te ondersteunen die het aandeel duurzame energie vergroten. Met dit programma laat DOEN zien dat het praktisch, efficiënt én betaalbaar kan.
DOEN richt zich binnen duurzame energie op voorlopers met een bedrijfsmatige aanpak. In Nederland ondersteunen we projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing; daarnaast financieren we ook initiatieven die zich bezighouden met toegang tot duurzame energie in Afrika en Azië.

Aanleiding
De energiewereld is sterk in beweging. Er ontstaat een totaal ander energielandschap. De vraag naar innovatieve oplossingen en slimme (technische) toepassingen voor een duurzame samenleving is dringend. DOEN financiert initiatieven die de overgang naar een duurzamere samenleving versnellen. DOEN richt zich binnen het programma Duurzame Energie op de volgende activiteiten:

1) Innovatieve ondernemingen in Nederland die zich inzetten om toegang tot duurzame energie te realiseren, consumenten zelf duurzame energie op te laten wekken en energie te besparen: De behoefte aan duurzame energie in Nederland groeit. DOEN signaleert dat een tekort aan startkapitaal voor duurzame energie-initiatieven en een ontoereikende infrastructuur een vertragende werking hebben op de realisatie van projecten. DOEN probeert deze knelpunten weg te nemen door partijen te financieren die hier een oplossing voor bieden.

2) Innovatieve ondernemingen in opkomende economieën die zich inzetten om toegang tot duurzame energie te realiseren, consumenten zelf duurzame energie op te laten wekken en energie te besparen. In opkomende economieën heeft de consument nog zeer beperkte toegang tot duurzame energie. Ook zijn er bijna geen mogelijkheden voor consumenten om zelf duurzaam energie op te wekken. DOEN financiert initiatieven in Oost Afrika en Zuid Azië (bij voorkeur India) die consumenten toegang geven tot duurzame energie en initiatieven die consumenten in staat stellen om zelf duurzame energie op te wekken.

Qurrent

Om verdere klimaatverandering tegen te gaan is versnelling van de energietransitie hard nodig. En daarvoor moeten alle zeilen worden bijgezet. Qurrent is een van de vele duurzame energie initiatieven die DOEN met dat doel heeft ondersteund. Na zeven jaar van snelle groei en ontwikkeling draagt DOEN in 2018 haar aandelen over aan Greenchoice. Door deze krachtenbundeling krijgen de vernieuwende energie opwek- en besparingsinitiatieven van Qurrent meer impact. Meer over Qurrent

Voorbeelden van initiatieven:

Evaluatie

Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt Stichting DOEN al ruim tien jaar initiatieven in binnen- en buitenland op het gebied van duurzame energie. Het doel daarvan is om de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee verdere klimaatverandering tegen te gaan. Onderzoeksbureau Ecorys onderzocht de impact van 67 initiatieven die de afgelopen tien jaar werden ondersteund. Uit de studie blijkt dat wereldwijd zo’n 635.000 huishoudens via de door DOEN ondersteunde initiatieven toegang kregen tot duurzame energie. In een periode van vijf jaar werd hiermee een CO2-besparing van meer dan 1,5 miljoen ton behaald. Wij zijn bijzonder trots op deze resultaten. In de special (onderaan deze pagina) vertellen twintig van onze duurzame energie-initiatieven hoe zij hier zelf aan hebben bijgedragen.

In 2020 maakte Avance een analyse van het energieportfolio van DOEN in opkomende markten. Op basis hiervan werden 8 lessen geformuleerd. Lees hier meer.

Criteria

DOEN richt zich op initiatieven die voorbij “proof of concept” en dichtbij marktintroductie zijn. De ondernemingen die DOEN steunt hebben naast het duurzame doel ook een commerciële doelstelling. Er moet dus sprake zijn van een verdienmodel.
De belangrijkste criteria waar de initiatieven aan moeten voldoen zijn de volgende:
- Sterk ondernemerschap;
- Innovatie;
- Sociale of duurzame impact;
- Schaalbaarheid

Zie verder ook de criteria van het programma. Deze staan bij criteria Groene initiatieven.

Duurzame Energie behandelt aanvragen vanuit Nederland en opkomende economieën, met voorkeur voor Oost-Afrika en India. Meer informatie vind ook je in onze flyer of in dit nieuwsartikel .
Voor vragen over Duurzame Energie initiatieven kun je contact opnemen met Mireille Spanjaard: mireille@doen.nl

Teammedewerker

Mireille Spanjaard
Mireille Spanjaard

Flyer duurzame energie