Vier Nationale Kringloopdag bij een kringloopwinkel in de buurt

Nieuwsoverzicht

Zaterdag 7 oktober is het Nationale Kringloopdag. Kringloopwinkels door het hele land nodigen je uit met leuke acties en activiteiten. Deze dag is een initiatief van onze partner Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN). Met steun van het VriendenLoterij Fonds stimuleren zij 240 kringloopwinkels om circulair en inclusief te ondernemen. Voor een mooie prijs geven zij, in hun fysieke winkels en tegenwoordig ook steeds meer online, gebruikte spullen een nieuw leven. Daarnaast bieden zij werkplekken aan mensen die soms lastig hun weg vinden in het arbeidsproces. Hiermee heeft de kringloop een belangrijke duurzame én sociale functie in onze maatschappij.

Onmisbare schaken in onze samenleving

Het doel van deze dag is om iedereen te laten zien hoe waardevol onze kringloopwinkels zijn. Bij elke winkel is wat te doen, van veilingen en upcycling workshops tot een kijkje achter de schermen. Van dichtbij zie je hoe alle winkels samen jaarlijks zorgen dat miljoenen kilo’s spullen worden hergebruikt, gerepareerd en gerecycled. Zo wordt jaarlijks 156 miljoen kilo CO2 bespaard (gelijk aan de uitstoot van 38.903 keer de aarde rondrijden met een benzineauto!).

Ook ontmoet je mensen die dankzij de aangesloten kringloopwinkels weer hun plek op de arbeidsmarkt terugvonden. Ieder jaar helpt de Branchevereniging duizenden mensen aan een fijne plek waar zij kunnen werken en de ruimte krijgen zichzelf te ontwikkelen. Op dit moment zijn er zo’n 17.500 mensen bij BKN-leden werkzaam die ontzettend trots zijn op wat ze doen.

Het Keurmerk Kringloop Nederland

Alle 240 aangesloten kringloopwinkels voeren het Keurmerk Kringloop Nederland. Het bewijs dat zij van maatschappelijk belang zijn. Het betekent dat zij integer zijn en non-profit of not-for-profit opereren. Ze zijn transparant in hun bedrijfsvoering, wat betekent dat ze allemaal hun cijfers en plannen rapporteren. En het zijn dus organisaties die zich inzetten voor de belangrijkste circulaire en inclusieve doelstellingen die spelen in onze samenleving.

Tweedehands shoppen steeds leuker én makkelijker

Natuurlijk kun je ook de rest van het jaar in een van de kringloopwinkels terecht en dan zullen ze je net zo gastvrij ontvangen. Voor wie niet op pad wil of kan, is het dankzij Onlinekringlopen.nl, een initiatief ondersteund door BKN, tegenwoordig ook mogelijk online tweedehands te shoppen bij kringlooporganisaties die zijn aangesloten bij de Branchevereniging Kringloop Nederland. Deze activiteiten zorgen bij BKN-leden voor nieuwe werkleerplekken. Met je online aankoop steun je dus direct de transitie naar een inclusieve arbeidsmarkt.

Nieuwsgierig of er een kringloop is bij jou in de buurt die meedoet aan de Nationale Kringloopdag? Kijk op www.kringloopdag.nl voor locaties en het programma.