Sanne: “Laten we swappen het woord van 2021 maken”

Nieuwsoverzicht

Kleding die nog in goede conditie is, maar je zelf niet meer draagt kun je inleveren bij The Swapshop. Je krijgt er - tegen een kleine bijdrage aan servicekosten - swaps voor terug waarmee je andermans ingeleverde items kunt kopen. Je kleding krijgt een nieuw leven én je kunt duurzaam en goedkoop je garderobe blijven vernieuwen. Swappen kan in twee winkels in Rotterdam, online en binnenkort ook in een winkel in Amsterdam. Sanne Smit, medeoprichter van het initiatief, vertelt hoe ze met dit alternatief voor het kopen van (fast) fashion nog een stap verder willen gaan.

Positieve impact maken

Sanne, Monique en Laura willen een positieve verandering teweeg brengen en impact maken. Ze komen terecht bij de tweede meest vervuilende industrie; de kledingindustrie. Ze bedenken The Swapshop om vervuiling en verspilling tegen te gaan en omdat kleding ruilen heel erg leuk is. De kleding die je zelf niet meer draagt, maar nog wel in goede conditie is, lever je in om er iemand anders blij mee te maken. Tegelijkertijd wordt het door de swaps die je in ruil krijgt en het grote en diverse aanbod in The Swapshop heel aantrekkelijk om eens tweedehands te ‘kopen’. Voor ieder item dat geswapt wordt (in plaats van gekocht) hoeft er één kledingstuk minder geproduceerd te worden en belandt er één minder op de afvalberg.

In de afgelopen twee jaar is The Swap Shop van een idee aan de keukentafel uitgegroeid tot een community van 5.000 ‘swappers’, drie shops, een bevlogen team van 13 werknemers en een enorme pool aan ‘swaphero’s’ (vrijwilligers). Tijdens de lockdowns moeten de winkels sluiten, maar stilzitten doen Sanne en haar collega’s niet. Tijdens de eerste lockdown schrijven ze een subsidieplan om steun te vragen aan Stichting DOEN en tijdens de tweede lockdown werken ze aan online zichtbaarheid en groei. “Eerlijk gezegd was het een hele waardevolle tijd,” vertelt Sanne. “We hadden opeens de tijd om onze plannen scherp neer te zetten en uit te voeren.”

The Swappshop

DOEN als aanjager

De aanvraag voor steun van DOEN wordt goedgekeurd. “Met ons concept zijn we aan het pionieren. We nemen echt een kartrekkersrol en we zijn het ‘swapwiel’ nog aan het uitvinden. Ons concept is volledig op te schalen en kan op den duur zelfstandig draaien, maar heeft echt een impact investering nodig. Die hebben we gelukkig gekregen van DOEN. Zonder die steun was The Swap Shop er niet in de huidige vorm.”

Nog een stap verder

Voor het laatste beetje dat ze nodig hebben om hun plannen voor komend jaar te financieren start The Swapshop een crowdfunding campagne op het platform CrowdAboutNow. Het doel van de campagne is tweeledig, legt Sanne uit: “We willen ten eerste een permanente plek bemachtigen in het centrum van Rotterdam en Amsterdam om een volwaardig alternatief te kunnen bieden voor het kopen van (fast) fashion.” Daarnaast willen ze starten met een circulaire productlijn. “Niet alles wat we binnenkrijgen aan kleding is swapbaar. Niet swapbare kleding willen we recyclen tot hoogwaardige producten van designvilt die we weer kunnen verkopen in onze shops. Dan is de cirkel rond.”

Als je meedoet aan de campagne word je onderdeel van de community. Je bepaalt zelf de hoogte van je bijdrage en krijgt in ruil swap-punten die je zonder de standaard bijdrage aan servicekosten kunt besteden. Afhankelijk van het bedrag dat je inlegt krijg je ook nog een gerecycled vilten product cadeau. En iedereen maakt kans op een upcycled design van ontwerper Berend Brus. Meedoen kan nog tot zondag 4 april.

Een gerecycled etui, gemaakt door i-did voor The swapshop

Niet zomaar een ruilwinkel

Sanne en haar medeoprichters dromen groot. “Monique droomt van een The Swapshop Academy, waar we mensen opleiden tot circulair ondernemer. Laura droomt van een grootse webshop met een tof en divers aanbod. En ik droom van een iconisch The Swapshop-merk met een circulaire productlijn van gerecycled textiel. En we willen ‘swappen’ het woord van 2021 maken!”