Mensen die niet altijd een eerlijke kans krijgen toch een kans bieden. Vanuit deze gedachte richt Henk Smit al in 1996 de sociale bakkerij Driekant op. In een tijd waarin sociaal ondernemen amper bestaat, besluit hij als pionier een brug te slaan tussen de zorg- en hulpverlening en het bedrijfsleven. Nu – 27 jaar later – zet zijn zoon Marijn Smit met dezelfde toewijding de missie van zijn vader voort. Met de bakkerij als gereedschap en de sociale filosofie van Driekant als basis, geeft Driekant ieder jaar zo’n 40 mensen een nieuwe kans.
De bakkerij van Driekant bestaat uit twee vestigingen in Zutphen. Naast een winkel waar men heerlijke 100% biologische producten kan kopen, is er ook een gezellig lunchcafé. In deze bedrijven werken bakkers, verkoopmedewerkers, stagiaires en leerlingen met elkaar samen. Voor iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken en moeite hebben een plek op de arbeidsmarkt te vinden, biedt Driekant leerwerktrajecten. Mensen met een handicap, ex-verslaafden, nieuwkomers, iedereen is er welkom.
Van stagiair naar eigenaar
Nadat Marijn zijn opleiding werktuigbouwkunde heeft afgerond lijkt een baan in de bakkerij van zijn vader Henk verder weg dan ooit. Maar als jaren later zijn zoon geboren wordt, en hij het werken in het buitenland zat is, besluit hij toch in de bakkerij aan de slag te gaan. Hij woont immers om de hoek. Als zoon van de baas wel gewoon onderaan de ladder. Als stagiair begint het vuurtje te branden en werkt hij zich op binnen Driekant. Lange tijd werken Marijn en zijn broer Piet schouder aan schouder met hun vader. Wanneer hun vader begin 2022 overlijdt, is dat voor Marijn en alle medewerkers een gigantische klap. Marijn: “Met het overlijden van mijn vader verloor ik mijn werkmaatje, mijn partner, mijn beste vriend. En het bedrijf zijn oprichter. Een enorme klap, die ik eigenlijk nog niet te boven ben.”
Tekst gaat verder onder foto