Marijn: “zolang we plek hebben, is iedereen welkom in onze sociale bakkerij!”

Nieuwsoverzicht

Mensen die niet altijd een eerlijke kans krijgen toch een kans bieden. Vanuit deze gedachte richt Henk Smit al in 1996 de sociale bakkerij Driekant op. In een tijd waarin sociaal ondernemen amper bestaat, besluit hij als pionier een brug te slaan tussen de zorg- en hulpverlening en het bedrijfsleven. Nu – 27 jaar later – zet zijn zoon Marijn Smit met dezelfde toewijding de missie van zijn vader voort. Met de bakkerij als gereedschap en de sociale filosofie van Driekant als basis, geeft Driekant ieder jaar zo’n 40 mensen een nieuwe kans.

De bakkerij van Driekant bestaat uit twee vestigingen in Zutphen. Naast een winkel waar men heerlijke 100% biologische producten kan kopen, is er ook een gezellig lunchcafé. In deze bedrijven werken bakkers, verkoopmedewerkers, stagiaires en leerlingen met elkaar samen. Voor iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken en moeite hebben een plek op de arbeidsmarkt te vinden, biedt Driekant leerwerktrajecten. Mensen met een handicap, ex-verslaafden, nieuwkomers, iedereen is er welkom.

Van stagiair naar eigenaar

Nadat Marijn zijn opleiding werktuigbouwkunde heeft afgerond lijkt een baan in de bakkerij van zijn vader Henk verder weg dan ooit. Maar als jaren later zijn zoon geboren wordt, en hij het werken in het buitenland zat is, besluit hij toch in de bakkerij aan de slag te gaan. Hij woont immers om de hoek. Als zoon van de baas wel gewoon onderaan de ladder. Als stagiair begint het vuurtje te branden en werkt hij zich op binnen Driekant. Lange tijd werken Marijn en zijn broer Piet schouder aan schouder met hun vader. Wanneer hun vader begin 2022 overlijdt, is dat voor Marijn en alle medewerkers een gigantische klap. Marijn: “Met het overlijden van mijn vader verloor ik mijn werkmaatje, mijn partner, mijn beste vriend. En het bedrijf zijn oprichter. Een enorme klap, die ik eigenlijk nog niet te boven ben.”

Tekst gaat verder onder foto

Focus op de totale mens

Via zijn unieke sociale filosofie blijft de ziel van oprichter Henk voortleven in Driekant. Nu aangejaagd door zijn vastberaden zoon. Want na het vertrek van Piet eerder dit jaar, is het aan Marijn om de filosofie van de familie Smit voort te zetten. Marijn: “We kijken verder dan wat iemand nodig heeft om te kunnen werken. Hoe kan iemand zichzelf op persoonlijk vlak ontwikkelen, hoe ontwaken we de creativiteit die in iedereen zit en wat maakt iemand gelukkig? Kortom, hoe vervullen we de primaire behoeften van onze werknemers? Het is allemaal maatwerk, maar dit doen we wel volgens een sterke visie die we binnen ons bedrijf hebben ontwikkeld.”

De kunst van zelfontplooiing

Het logo van Driekant bestaat uit drie penseelstreken die elk symbool staan voor een belangrijke sociale pijler. Met deze pijlers biedt Driekant deelnemers de ruimt om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen. Focus op de mens als meer dan een medewerker. Een van deze pijlers is ‘kunst’. Als inspiratiebron voor creativiteit. Om dit te stimuleren krijgen werknemers workshops aangeboden. Marijn: “Een facet van een workshop kan bijvoorbeeld creatie zijn. Wat komt er uit jou als er een leeg papier voor je ligt?” Een ander belangrijk onderdeel noemt Marijn ‘vorming’. Denk aan activiteiten, sport en spel of zelfs yoga. Marijn: “Allerlei dingen waarmee je samen moet werken of bewustzijn van je eigen lichaam opbouwt.” En tot slot is er de ‘productie’. Marijn: “Het leren om een goed werknemer te zijn en zo je kansen en keuzemogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten.”

Tekst gaat verder onder foto

Het Leergarantiefonds

Driekant is er voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Helaas maakt bureaucratie het werk van de sociale onderneming tijdrovend en kostbaar. Regels die continue veranderen, instanties die beoordelen wie wel en wie niet mee mag doen en financiële bijdragen die uiteindelijk toch niet worden toegekend. Marijn: “Zoals mensen vastlopen bij instanties zoals het UWV, zo lopen wij als onderneming ook steeds vaker vast in al die systemen.” Daarom heeft Driekant het Leergarantiefonds opgericht. Een fonds waarin sympathisanten, van ooms en tantes tot bedrijven en overheden, een bijdrage kunnen storten. Marijn: “Zo hoeven we niet te wachten of instanties een financiële bijdrage voor een deelnemer toekennen, maar kunnen we direct iets voor iemand betekenen.” Als een echte pionier zette Driekant dit plan op en wordt het nu samen met anderen doorontwikkeld. “Het liefst willen we het fonds opschalen, zodat elk bedrijf zijn eigen kracht en identiteit behoudt”, aldus Marijn.

Weer ouderwets pionieren

Na het gevoel te hebben de afgelopen jaren continue in crisis geleefd te hebben, wil Marijn nu weer pionieren. De steun van de VriendenLoterij helpt hem om Driekant toekomstbestendig te maken. Hiervoor zoekt hij het liefst een partner of structuur om nieuwe plannen op te zetten. Want ideeën heeft hij genoeg! In de toekomst ziet hij een Driekant dat zich richt op zelfredzaamheid, samenwerking met lokale ondernemers en gezonde biologische voeding. Marijn: “Als we weer gaan pionieren, dan zijn we creatief, flexibel en kunnen we elke uitdaging aan.” En kan Driekant nog jaren doen waar zij al 27 jaar de beste in zijn: mensen helpen. Marijn: ”Ik vind het altijd een beetje lastig om te zeggen. Dat we levens veranderen. En soms heb je daar echt jaren voor nodig, maar het gebeurt echt. Als je iemand tegenkomt in de supermarkt en beseft wat deze kans met iemand doet. Dat trekt ons door elke crisis! ”

Het VriendenLoterij Fonds steunt Driekant met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij.