Lara: “In ons kledingatelier kunnen mensen zich ontwikkelen”

Nieuwsoverzicht

Sûr Atelier is niet zomaar een kledingwinkel in Haarlem. Het is een sociale onderneming die nieuwkomers begeleidt naar een zelfstandig bestaan in Nederland, door samen duurzame, op maat gemaakte kleding te maken. Bij Sûr Atelier kunnen deelnemers hun talenten ontwikkelen, zodat hun zelfredzaamheid en sociaal netwerk vergroot. We spraken met initiatiefneemster Lara Scot over dit unieke project en haar toekomstplannen.

Een creatieve uitvalsbasis

Het avontuur van Sûr Atelier begint in 2015 wanneer Lara betrokken raakt bij vluchtelingen die naar Haarlem komen. Lara ziet de uitdagingen waarmee deze nieuwkomers geconfronteerd worden, zoals moeilijk aan een baan komen en in contact komen met de Nederlandse mensen in Haarlem. In de oude V&D in Haarlem krijgt ze de mogelijkheid een creatieve uitvalsbasis voor statushouders te creëren. Met twee tweedehands naaimachines van Marktplaats begint ze het avontuur. Lara vertelt: “We begonnen met een paar mensen met het maken van schorten, tassen en kussens. Toen kwam er een kleermaker die een jurkje maakte dat heel goed verkocht. Dat is heel langzaam gegroeid tot waar we nu staan.”

Drie bedrijven in één

Inmiddels is Sûr Atelier een atelier in het hartje van Haarlem waar statushouders en Nederlanders die ondersteuning nodig hebben, een stijlvolle collectie dameskleding en woonaccessoires maken. Sûr Atelier is eigenlijk drie bedrijven in één, legt Lara uit. “Ten eerste begeleiden we mensen naar een zelfstandig bestaan in Nederland. Dit doen we door op maat en met duurzame stoffen gemaakte kleding aan te bieden. En tot slot creëren we een community, met een groep van ongeveer zestig Haarlemmers die vrijwillig hun diensten aanbieden.” Renske is een van die vrijwilligers. Zij vertelt: “Bij Sûr Atelier leren we van elkaar. Zo heb ik geleerd dat mens-zijn alle cultuurverschillen en taalbarrières overstijgt. Soms duurt het net iets langer voordat je elkaar begrijpt, maar uiteindelijk vinden we altijd veel herkenning door de gesprekken die we voeren.”

Persoonlijke begeleiding

De statushouders en Nederlands die ondersteuning nodig hebben, krijgen tijdens een periode van zes maanden persoonlijke begeleiding bij Sûr Atelier. Bijvoorbeeld in het opbouwen van arbeidsritme, uit een isolement komen, het leren van de Nederlandse taal of het overwinnen van persoonlijke uitdagingen. Deelnemers gaan na het traject bij de sociale onderneming elders aan het werk, een andere opleiding volgen of gaan in dienst bij Sûr Atelier. Shyar is al vijf jaar in Nederland en zo’n vier jaar bij Sûr Atelier. Hij vertelt: “Toen ik bij Sûr Atelier kwam, kon ik helemaal geen Nederlands. Tegenwoordig kan ik soms een boek voorlezen aan mijn kinderen, dat maakt me blij. En inmiddels ben ik bij Sûr Atelier in dienst, voor vier dagen per week. Dat geeft mij hoop voor de toekomst."

Toenemende urgentie om te verduurzamen

De urgentie om te verduurzamen neemt toe. Sûr Atelier voelt deze urgentie en daarom is het een onderdeel van hun missie geworden. Ze gebruiken veel handwerk, maken weinig gebruik van machines en hebben nagenoeg geen vervoer. En momenteel is ongeveer 75% van de gebruikte materialen echt duurzaam. Lara streeft ernaar dit percentage te verhogen. “Op dit moment kopen we nog niet genoeg stof in om de hele keten te kunnen bepalen. Van een deel van onze stoffen weten we nu niet precies waar het vandaan komt omdat we die inkopen bij reguliere groothandels. Wel zijn alle stoffen natuurlijk en gebruiken we geen polyester. In de toekomst willen we ervoor zorgen dat we meer stoffen nodig hebben, zodat we ze direct bij fabrieken in kunnen kopen en zeker weten dat 100% van de stoffen die we gebruiken biologisch zijn.”

Uitbreiden naar Den Haag

Hoe Sûr Atelier meer stoffen kan gaan afnemen, heeft Lara al bedacht. Met de bijdrage van het VriendenLoterij Fonds wil ze dit jaar nog een nieuw atelier openen in Den Haag, om het bereik van Sûr Atelier te vergroten en meer werkplekken te creëren voor nieuwkomers. “En we willen ook graag dat andere duurzame kledingwinkels onze kleding gaan verkopen,” legt Lara uit. “Deze winkels krijgen dan een rek met verschillende kledingsets. Zo kunnen nog meer mensen Sûr Atelier ontdekken en kunnen we nog meer mensen helpen zich te ontwikkelen. ”

In het tv-programma Koffietijd was dit item over Sûr Atelier te zien.

Het VriendenLoterij Fonds steunt Sûr Atelier al sinds de start in 2015, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.