Edwin: “Als ik op vakantie ga, dan missen de jongens mij, dat is best bijzonder”

Nieuwsoverzicht

Misschien heb je ze in Amsterdam wel eens zien rijden: de elektrische wagentjes van Rederij Kees. Rederij Kees is een sociale onderneming die last-mile magazijnen beheert voor, en goederen bezorgd aan, de horeca en de bouw. In het duurzaam vervoer en het magazijn biedt deze onderneming dagbesteding en betaald werk aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Scherp oog en luisterend oor
Bedrijfsleider Edwin van Oostende kwam tweeënhalf jaar geleden bij Rederij Kees als een echte Amsterdamse regelaar, type ‘niet lullen, maar poetsen’. Sociaal ondernemen was helemaal nieuw voor hem. Ondertussen is hij volledig in zijn rol gegroeid: “als ik op vakantie ga, dan missen de jongens mij, dat is best bijzonder.” Zijn overzicht en strakke planning creëren houvast voor de werknemers en met een scherp oog en een luisterend oor zorgt hij dat het met iedereen goed gaat. En dat is belangrijk, want de deelnemers hebben allemaal hun eigen bagage.

Alle kleuren van de regenboog
De deelnemers komen bij Rederij Kees terecht via de Regenbooggroep. Deze organisatie zet zich in voor mensen die dakloos zijn, psychische problemen hebben of verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Om weer de aansluiting te vinden met onze maatschappij is een werkplek bij een sociale onderneming als Rederij Kees vaak een belangrijke stap. Edwin: “Na een intakegesprek krijgen zij een rondleiding in ons bedrijf en volgt er vaak een proefdag. Natuurlijk om te kijken of het klikt van beide kanten, maar het minstens zo belangrijk dat zij het werk bij ons leuk vinden. De een gaat het liefst aan de slag in ons magazijn, terwijl een ander graag op pad gaat met een van onze chauffeurs. Samen kijken we naar de wensen en mogelijkheden en zorgen we dat het past”. Via de Regenbooggroep krijgt Edwin een profiel van elke deelnemer, zodat hij weet waar hij op moet letten én waarmee hij rekening kan houden. “Natuurlijk probeer ik ook met iedereen een klik te houden, zodat ze weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen als er wat speelt.”

Vertrouwen geven en houden
Door een mix van vaste werknemers en een groep die via de Regenbooggroep is binnengekomen, zorgt Edwin voor een goede balans binnen zijn organisatie. Op deze manier is er voor iedereen voldoende begeleiding en kan hij een betrouwbare partner zijn voor zijn klanten. Edwin: “Betrouwbaarheid blijft voor een sociale onderneming de grootste uitdaging. Daarom zorgen we dat het vertrouwen in ons blijft. Klanten weten wat ze aan ons hebben en als we fouten maken dan worden die direct opgelost, dat is onze kracht.” Edwin is dan ook trots dat steeds grotere organisaties met Rederij Kees in zee gaan en dat Rederij Kees meegroeit met hun plannen.

Van de weg naar het water
Voor de toekomst heeft Rederij Kees een aantal plannen liggen. Zo willen zij graag de deelnemers voorbereiden op een volgende stap en kunnen zij, als ze dit willen en hier klaar voor zijn, doorgroeien naar een andere organisatie.

“Natuurlijk blijft er voor mensen die bij ons goed zitten altijd de mogelijkheid om te blijven, maar we werken ook steeds meer aan een passend vervolgtraject met voldoende doorgroeimogelijkheden. “ Een andere kans ziet Edwin met hun net opgeknapte elektrische schuit: IJzeren Hein. Misschien wel de toekomst van transport in de kwetsbare binnenstad. Edwin: “Nu de kades in Amsterdam zo’n beetje op instorten staan gaat zwaar vervoer over de grachten een probleem worden, onze boot kan de oplossing zijn.”

Op deze manier kan Rederij Kees steeds meer producten op een duurzame manier van A naar B brengen en meer betekenen voor mensen die een plek zoeken om hun leven weer op te bouwen. Edwin: “ De insteek is altijd om mensen lange tijd aan ons te binden, zodat ze hun werk langzaam eigen kunnen maken en we echt samen iets op kunnen bouwen. Iedereen kan bij ons dan ook rekenen op een warm welkom. Wat je achtergrond ook is, en welke problemen je ook hebt of hebt gehad, er is een plek voor je bij Rederij Kees. “

------------------

Stichting DOEN is sinds 2013 bij Rederij Kees betrokken. Recent is DOEN Participaties aandeelhouder geworden.