Batalo East x Don Sen Folo: ‘De enige manier van werken is samenwerken’

Nieuwsoverzicht

In een snel veranderende wereld kan dans jongeren helpen hun identiteit vorm te geven en nieuwe toekomstperspectieven te ontwikkelen. In Oeganda slaat dansplatform Batalo East een brug tussen traditionele en eigentijdse, urban dansstijlen. Aan de westkant van het continent leidt Don Sen Folo in Mali een nieuwe generatie dansers en choreografen op. Via Stichting DOEN komen de twee initiatiefnemers van deze organisaties voor het eerst met elkaar in contact. Abdul Kinyenya en Lassina Kone vertellen over hun bijzondere samenwerking.

Een universele taal

Abdul, initiatiefnemer van Batalo East, en Lassina, initiatiefnemer van Don Sen Folo, zijn opgegroeid in verschillende omgevingen en volgden een andere opleiding. Maar als ze elkaar voor het eerst ontmoeten op Festival sur le Niger in Mali voelt het alsof ze hun bloedbroeder ontmoeten. Abdul: “Het klikte meteen en we hadden daarom het gevoel dat we deze energie moesten uitbreiden door elkaar weer op te zoeken en samen te werken.”

Een creatieve gemeenschap

DOEN faciliteert een tweede ontmoeting tussen Abdul en Lassina. Ze gaan samen op reis door Rwanda en Oeganda, omdat Abdul graag wil dat Lassina de samenwerkingspartners van Batalo East ontmoet. Om een beeld te krijgen van de kunstenaars met wie hij samenwerkt en hoe hij deze samenwerkingen vormgeeft. Zo bouwen ze aan een duurzame creatieve gemeenschap. Lassina: “Op reis met Abdul ontmoette ik kunstenaars uit Oost-Afrika van wie sommigen na onze ontmoeting naar Mali kwamen om samen te werken.”

De openbare ruimte als decor

Ze organiseren tijdens hun reis veel workshops met lokale gemeenschappen in de publieke ruimte. Omdat er nauwelijks theaters zijn gebruiken zowel Batalo East en Don Sen Folo allebei openbare plekken als decor. Abdul: “Zelfs een speeltuin kan een theater zijn. Dan komen er mensen - vaak kinderen - langs die misschien wel mee gaan doen. Dit geeft een nieuwe betekenis aan de plek en die plek roept daarna een ander gevoel op bij mensen.”

1 + 1 = 3

Abdul en Lassina vinden het geweldig om met elkaar samen te werken. Abdul: “Vooral omdat we allebei leiders zijn met veel jonge mensen om ons heen, is het fijn om iemand te ontmoeten die met hetzelfde bezig is. En je niet het gevoel hebt dat je het allemaal in je eentje moet uitvinden.” Ook Lassina heeft de uitwisseling veel gebracht. “Ik heb Abduls visie en ondernemend vermogen mogen ontdekken. Dat motiveert en inspireert me enorm.”