Speerpunt Klimaat & Voedsel

Klimaat & Voedsel staan op de kaart

Aan de start van 2019 spraken wij de wens uit om meer dan ooit duidelijk te maken dat een nieuw voedselsysteem noodzakelijk is. Een systeem waarin we verspilling tegengaan, meer plantaardig eten en hierdoor het klimaat minder belasten. Klimaat & Voedsel als speerpunt voor 2019 en 2020. Om dit waar te maken steunen we vanuit de bijdrage van de Postcode Loterij zoveel mogelijk voedselpioniers, en met succes. Maar ook op de andere terreinen waar DOEN financiert gebeurt veel in relatie tot dit thema.

Een kleine greep uit de mooie projecten die wij mede mogelijk maakten:

  • 'Zo kan het ook' is een grootschalige meerjarige campagne van de Green Protein Alliance (GPA) die plantaardig eten stimuleert en hiervoor praktische tips en alternatieven aanreikt. Wie weet heb je hun mooie Billboards al zien hangen op stations of in de stad. En neem vooral ook een kijkje op hun website voor inspiratie en recepten!
  • Kunstenaar Arne Hendriks gaat gedurende 1,5 jaar als artist-in-residence (als tijdelijke ‘bewoner’) ervaring opdoen bij het Eiwit transitie programma van de Wageningen University Research (WUR). Dit zal leiden tot diverse uitingen, waaronder een serie dialogen tussen sleutelfiguren in het eiwitdebat, experimentele kooklessen, een blog en een publicatie.
  • Soja is de meest bekende vleesvervanger. Echter, deze wordt vooral uit het buitenland geïmporteerd, terwijl andere alternatieven zoals veldbonen goed in Nederland geteelt kunnen worden. Food Lab Pulses koppelt telers en verwerkers aan ontwerpers. Vijf trio’s werken vanaf november 2019 een jaar samen om tot innovatieve oplossingen te komen, die erop gericht zijn om de lokale eiwitteelt aantrekkelijker te maken en zo een duurzaam alternatief te bieden.
  • De Wilde Keuken is een theatrale ‘rondreis’. Jonge Rotterdammers gaan hun verbeelding inzetten om anders naar eten te kijken. Ze beleven en verbeelden vroeger, nu en de toekomst van eten. Op basis daarvan ontwikkelt Maas een theatrale ervaring met een vijftal kokacteurs en een groot aantal MBO stagiaires, voor iedereen vanaf 12 jaar. In augustus en september 2020 is De wilde keuken open voor publiek. Een combinatie van theater, dans en installaties, maar ook filosofie, veranderkunde, land- en tuinbouw.

Benieuwd naar meer voorbeelden? Bekijk dan ons portfolio met groene, sociale en creatieve 'voedselvoorlopers'.