We doen het samen! Festival focust op de kracht van lokaal

Nieuwsoverzicht

Amersfoort, 7 juni 2022 - Als nooit tevoren zijn buurtgenoten betrokken bij hun buurt of wijk en steken zij samen de handen uit de mouwen. Deze lokale kracht is iets om te koesteren, verder te ontwikkelen en te stimuleren. Gemeenschapskracht is met een comeback bezig! Iets positiefs doen met anderen is belangrijk, zeker in deze tijden van chaos en onzekerheid. Burgerinitiatieven vervullen die behoefte op de kleinst mogelijke schaal: in de straat en de eigen wijk. Daar ontmoeten mensen elkaar, ontstaat verbinding en volgen ideeën voor het verbeteren van de buurt. Op zaterdag 25 juni tijdens het We doen het samen! Festival - waar DOEN partner van is - krijgen actieve burgers de gelegenheid elkaar te ontmoeten, inspiratie en kennis op te doen en die unieke ‘kracht van lokaal’ met elkaar te vieren.

De lokale, kleinschalige kracht is in Nederland altijd sterk ontwikkeld geweest en wint de laatste decennia weer aan terrein. Lokale kracht is essentieel voor een vitale samenleving. Denk aan de burgerinitiatieven die zelf metingen gaan doen rondom Tata Steel in IJmuiden, of een collectieve tuin waar vrijwilligers, dagbesteders en buurtbewoners in contact komen met de natuur en elkaar.

Eerst waren we groepslid, toen individu. Nu gaan we van de vrijgevochten individu naar onderdeel zijn van een zelfgekozen lokale gemeenschap. Een bouwsteen is immers in zijn eentje niets waard: er is cement nodig om wat op te bouwen. Zonder dat is er geen verbinding. Het individu heeft het gezamenlijke opnieuw ontdekt in actief burgerschap en is bezig daar een nieuwe frisse vorm aan te geven.

Nieuwe samenleving

Wat al deze mensen in ieder geval gemeen hebben is dit: een droom voor een betere buurt en uiteindelijk een betere wereld om door te geven aan onze kinderen. Het is een beweging van gelijkgestemden met veel diversiteit. Door het zichtbaar maken van initiatieven van actieve bewoners, kunnen we elkaar inspireren en aanmoedigen om samen te werken aan een nieuwe samenleving. Tijdens het We doen het samen! Festival willen we actief burgerschap stimuleren en het succes van vele lokale initiatieven in héél Nederland laten zien en vieren.

Festivalterrein in Amersfoort

Op zaterdag 25 juni 2022 is de Prodentfabriek in Amersfoort de plek om een hele dag kennis en inspiratie op te doen, elkaar te ontmoeten en nieuwe verbintenissen aan te gaan. Het belooft een dag te worden waarin genoeg ideeën ontspruiten om het verschil te maken in verschillende steden, dorpen, wijken en buurten.

Gereedschap

De bezoeker van het festival kan kiezen uit ruim 25 workshops die variëren van ‘soft skills’ zoals storytelling, crowdfunding en het maken van een actieplan, tot meer praktische en concrete kennis over maatschappelijk vastgoed en het opzetten van een buurt(cultuur)fonds. Op het Buurtplein kunnen mensen bij verschillende fondsen en organisaties terecht voor advies en praktische een-op-een gesprekken. Ook zijn er stands van burgerinitiatieven die laten zien wat zij voor lokale oplossingen hebben bedacht en vertellen zij hun verhaal. Al het ‘gereedschap’ voor de doeners van Nederland, is te vinden op het festival.

Keynote sprekers

Trendwatcher Farid Tabarki en geluksprofessor Leo Bormans inspireren hun publiek met hun eigenzinnige en kritische visie op actief burgerschap. Tabarki gaat in de op de ‘vloeibare samenleving’ waarin het midden steeds meer verdwijnt en er veel meer macht naar het lokale zou moeten gaan. Bormans pleit voor geluk en hoop in deze nieuwe tijden. Jacquelien Willems is de bedenker van het Jam Cultures Spel en neemt de bezoeker in een wervelende sessie mee in de wereld van diversiteit en inclusie. En dr. Steven de Waal gaat tijdens zijn Ella Vogelaar Lezing dieper in op het burgerinitiatief als de cruciale stap in vernieuwing van publieke diensten. Ook interessant is het Koploperspodium, waar meerdere gelauwerde en inspirerende initiatieven vertellen over hun ervaringen.

Uniek optreden Stef Bos

Met zanger en kleinkunstenaar Stef Bos kan de bezoeker even tot rust komen, om het leven te vieren en om zowel voor- als achteruit te blikken. En hoe doe je dat beter dan met de muziek van toen en nu? Met zijn rake teksten en warme stemgeluid neemt de festivalbezoeker mee in een intiem en uniek concert.