Duurzame food-scale up Yespers heeft financiering rond voor 's werelds eerste Total Value fabriek

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN, het Sociaal Innovatiefonds, het Apostolisch Genootschap, Rabo Foundation en Kansen voor West – Europese Unie geven financiële steun

Ontbijtproductenmerk Yespers, voorloper in de voedingssector op het gebied van sociale duurzaamheid (goed voor mens en milieu), ontvangt financiële steun voor de nieuwe fabriek waarin volledig gebruik wordt gemaakt van de grondstof die Yespers gebruikt voor haar producten: de Total Value. Stichting DOEN, Het Sociaal Innovatiefonds (SIF), het Apostolisch Genootschap (ApGen), Rabo Foundation en Kansen voor West – Europese Unie slaan de handen ineen om de missie van Yespers op grote schaal te verwezenlijken. De financiers delen de visie van Yespers en zijn vastbesloten om een positieve verandering teweeg te brengen in de voedingsbranche en te investeren in een inclusieve werkvloer. Met de financiering opent Yespers halverwege 2024 de eerste Total Value fabriek ter wereld. Hiermee voorkomt het bedrijf voedselverspilling en biedt zij met de komst van de fabriek banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Yespers heeft met de Total Value fabriek als doel maximale waarde toe te voegen aan de voedselketen. In de waardefabriek werkt Yespers aan het volledig verwerken van de appel en gaat niets meer verloren. Met deze aanpak gaan ze voor een eerlijke prijs voor de fruittelers, creëren ze extra werkgelegenheid voor mensen die lastig een baan vinden en wordt verspilling van waardevolle grondstoffen voorkomen. Bij Yespers gaan ze voor ‘Totale Value’’.

Nanouk Grootendorst, programmamanager Rabo Foundation: We zijn enthousiast over onze samenwerking met Yespers met wie we samenwerken vanaf de pilotfase in 2021. De total value benadering sluit perfect aan op onze eigen doelstellingen als Rabo Foundation. Het creëren van meer sociale impact door een duurzamere ketensamenwerking is wat ons betreft de toekomst. We hopen dat meer partijen zich aansluiten bij deze inclusieve en duurzame voedselbeweging.

Maximale waarde toevoegen aan de voedselketen

Waarde toevoegen begint bij de inkoop. Yespers koopt van lokale fruittelers appels in die niet voldoen aan de strenge eisen van de detailhandel. In de Total Value fabriek wordt de appel volledig, van pit tot steel, verwerkt. Het gebruik van de hele appel zorgt voor een breed scala aan eindproducten waardoor de appel in waarde stijgt. Yespers betaalt de appelteler wel drie keer meer voor zijn appels dan de meeste inkopers en zet hiermee in op waarde toevoegen aan de keten.

In de fabriek worden de stelen, pitjes, klokhuizen en de vrucht gescheiden voordat ze het verwerkingsproces in gaan. De stelen worden gedroogd en verwerkt in een appel-theeblend en de pitjes fijn geperst tot appelolie. De meeste impact maakt Yespers met de klokhuizen en de pulp. De klokhuizen gaan mee het persproces in om samen met de vrucht verwerkt te worden tot appelsap. De pulp die overblijft na het persen wordt gedroogd en fijngemalen tot appelmeel. Dit unieke proces maakt het mogelijk elke onderdeel van de appel tot waarde te brengen.

Maarten Derksen, programmamanager bij Stichting DOEN:
Wat Yespers uniek maakt is dat ze niet uitgaan van het eindproduct, maar starten vanuit de grondstof, in dit geval de appel, waarbij alle onderdelen van de appel worden gebruikt. De steun van DOEN aan Yespers past goed in ons streven naar een regeneratieve economie waarin, door een ander ontwerp, geen grondstoffen verloren gaan.”

Het scheidings-en verwerkingsproces vraagt om extra inzet in de fabriek. Met het brede scala aan eindproducten ontstaat in de Total Value fabriek ruimte voor meer werkgelegenheid.

Inclusieve werkvloer met de Yespers Academy

Onderdeel van de Total Value fabriek is de Yespers Academy. Met de Academy biedt Yespers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding en opleiding. Medewerkers worden op alle gebieden begeleid, van het leren van nieuwe vaardigheden, het vergroten van het zelfvertrouwen tot het behalen van certificaten. Met de opgedane ervaring en behaalde certificaten kunnen ze doorstromen naar een baan in de fabriek of worden zij begeleid om zelfverzekerd de arbeidsmarkt te betreden.

Met de Academy als onderdeel van de Total Value fabriek biedt Yespers een ontwikkel- en doorgroeitraject aan een groep mensen die extra steun kunnen gebruiken in de opbouw van hun loopbaan.

Rob Peelen, programmamanager van het SIF:

“We zijn trots dat we met het Sociaal Innovatiefonds bij mogen dragen aan de missie van Yespers. Met de Total Value fabriek realiseert Yespers impact op vele fronten en zet zich in voor de noodzakelijke systeemverandering op duurzaam en circulair niveau. Door op alle facetten sociale innovatie door te voeren worden er 24 inclusieve banen gerealiseerd en meer dan 50 werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Prachtig om te zien hoe duurzaam, circulair en sociaal ondernemerschap hand in hand gaan.“

Upscale Total Value fabriek

Stefan Baecke, oprichter Yespers, gelooft in het toevoegen van waarde aan ieder ingrediënt en iedere samenwerking.

De financiering markeert een cruciale mijlpaal in de opschaling van Yespers en in ons streven naar duurzaamheid en maatschappelijke impact “, verklaart Stefan Baecke. Wij zijn erg blij om samen te werken met deze groep financiers die onze missie begrijpt en ondersteunt. Wij zijn ervan overtuigd dat een toekomstbestendig voedselsysteem in de eerste plaats gaat over mensen én de planeet. “

Met de verkregen financiering kan Yespers zijn visie op grote schaal waarmaken, de Total Value fabriek wordt het centrum voor innovatieve en sociaal-duurzame voedselprodutie.